Martin Ander släpper en bok med sina samlade verk genom åren – men länge tvekade han inför detta. "Jag tänkte att jag inte var värdig, en bok är någonting man ska ge ut när man är 60", säger han.
Martin Ander släpper en bok med sina samlade verk genom åren – men länge tvekade han inför detta. "Jag tänkte att jag inte var värdig, en bok är någonting man ska ge ut när man är 60", säger han.

Bokaktuell doldis syns överallt

Han har gjort det ikoniska omslaget till Fever Rays självbetitlade debut, blivit kopierad av Michel Moore och gjort bakgrunden till Håkan Hellströms "Rullande åska"-turné. Nästan alla har sett bokaktuella Martin Anders verk, men få vet vem han är.

ANNONS
|

Detaljrika bilder med rå estetik präglar Martin "Mander" Anders illustrationer. Sprungen ur graffitikulturen och underground-serietecknandet har han jobbat sig upp, i dag med större kunder än någonsin tidigare. Nu släpper han boken "Ouff – Mander selected works", med sina samlade verk genom åren.

Illustrationerna fick han i princip med modersmjölken, med en mamma som var förläggare i serietecknarbranschen och en pappa som ritade och sålde bilder till tidningar – att teckna var med andra ord synonymt med att jobba.

Arbetslösheten viktig

Men inkörsporten till den egna stilen var skatekulturen. När Martin Ander som ung flyttade till centrala Stockholm var hans lägenhet alltid full av människor, musikfolk, klubbarrangörer och andra med kreativa intressen. Många av kontakterna han knöt då arbetar han för än idag.

ANNONS

- Det känns konstigt att säga det nu men på den tiden, 90-talet, var det ingen av mina kompisar som jobbade. Alla hade ströjobb eller fick pengar av arbetsförmedlingen. Sådant finns inte kvar längre men jag tror att det var en jätteviktig del i min kreativa process, även om det var förödande för vissa, säger Martin Ander.

Graffitiinfluenserna är tydliga i Manders bilder, även om han själv aldrig var någon stormålare på offentliga platser. Trots alla timmar vid ritbordet vill Martin Ander inte kalla sig konstnär, det är den kommersiella marknaden han verkar vid.

- Dels är jag säker på att det kommer att synas, det har alltid varit en drivkraft i det här egoistiska samhället, säger han och skrattar.

- Dels tycker jag inte att jag inte att jag har så mycket att säga. Konst ska säga någonting, jag är en vit medelålders man från medelklassen, vad ska jag säga som är viktigt?

ANNONS

Vill inte ställa ut

Den nya boken "Ouff – Mander selected works" är fullproppad med bilder, där han jobbat lager på lager för att det hela tiden ska finnas nya saker att upptäcka. En av den föreställer en bild på en golfspelande Donald Trump med en explosion i bakgrunden. Bilden blev viral och ett tag senare syntes en liknande bild på Michael Moores dokumentärfilm om presidenten, "Farenheit 11/9".

Även illustrationerna till Håkan Hellströms "Rullande åska"-turné, skateboards och mängder av affischer finns med i boken.

- Jag får ofta förfrågningar om att ställa ut mina originalteckningar, men jag älskar dem och har svårt att släppa dem. Jag säljer hellre prints, och eftersom att jag inte gör konst utan kommersiell illustration så känner jag mig lite obekväm med att ställa ut, säger Martin Ander.

TT

Fakta: Martin Ander

Martin Ander verkar under signaturen Mander och är verksam som tecknare, grafisk formgivare och printmakare.

Han föddes 1976, och har arbetat professionellt med illustration sedan 1999. Är bosatt i Gnesta.

Martin Ander har bland annat ritat affischer åt Fever Ray, Hoffmaestro, Kapten Röd och förpackat hela Håkan Hellströms "Rullande åska"-turné, med allt från affisch till backstagepass.

"Ouff – Mander selected works" hans första bok.

ANNONS