Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1 april tog Bob Dylan emot Nobelmedaljen och Nobeldiplomet i Stockholm. Bild: TT
1 april tog Bob Dylan emot Nobelmedaljen och Nobeldiplomet i Stockholm. Bild: TT

Bob Dylan kan ha snott delar av sitt Nobeltal

Nätmagasinet Slate avslöjar likheterna mellan Nobeltalet och en studieguide för nybörjare i litteratur.

Bob Dylan kan ha plagierat stora delar av sin Nobel-föreläsning. Det skriver Online-magasinet Slate sedan artikelförfattaren Andrea Pitzer upptäckt stora likheter mellan Dylans Nobeltal och en sajt för läxhjälp: Sparknotes. En sajt som bland annat erbjuder snabbgenomgångar av litterära verk för studenter och allmänhet.

Den 4 juni skickade artisten och nobelpristagaren Bob Dylan, 76, i sista stund in sitt tal till Svenska Akademin. Det är 26 minuter långt och presenterades i form av en ljudfil och en text. Nobelföreläsningen är en förutsättning för att pristagaren ska kunna få sina prispengar, i det här fallet 8 miljoner kronor.

LÄS MER: Det är skönt att Cirkus Dylan är över 

I talet fokuserar Bob Dylan på tre litterära verk som haft stor betydelse för honom sedan han var liten: Herman Melvilles Moby Dick, Erich Maria Remarques På västfronten intet nytt och Homeros Odysséen.

"Talet är något utöver det vanliga och retoriskt fulländat" skrev Sara Danius, Svenska Akademiens ständiga sekreterare om föreläsningen.

Citat ur Moby Dick påhittat

Författaren Ben Greenman reagerade dock, enligt artikeln i Slate, på ett citat ur Moby Dick som tycktes påhittat.

"De som känner till Dylans musik närmare vet att det inte är första gången han lekfullt fabricerar citat, som till exempel i låten Talkin' world war III blues där han citerar Abraham Lincoln konstaterar  Andrea Pitzer. När hon lite närmare började undersöka det citat ur Moby Dick som Dylan nu verkade ha fantiserat ihop upptäckte hon snart att det tycktes sammansatt av fraser från nätsajten Sparknotes.

Slate, som drivs av Washington Post, analyserade 78 meningar i Dylans föreläsning. Mer än ett dussin av dessa uppvisar enligt artikeln stora likheter med stycken publicerade på Sparknotes. Ett graverande faktum är, enligt Slate, också att flera av de nyckelfraser som används både i Bob Dylans tal och på Sparknotes inte står att finna i originalverken.

Lånat hela karriären

Dylan har genom hela karriären varit öppen kring sina influenser och lån och gav 2001 talande nog ut en skiva med titeln Love & Theft. 

Andrea Pitzer har kontaktat Bob Dylans skivbolag men inte lyckats få någon kommentar från dem. Hon har också kontaktat flera professorer för att stämma kring likheterna, om de är så stora att Dylan kan anklagas för plagiat. En av dem menar att lånen är helt oproblematiska. En annan säger att han hade underkänt en elev som lämnade in en uppsats med motsvarande likheter.

Andrea Pitzer som ligger bakom avslöjandet är själv författare, och kommer snart ut med boken One long night: A global history of concentration camps. 

LÄS MER: Dylans Nobelföreläsning på svenska

Fakta: Dylans Nobelpris-turer

13 oktober 2016: Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius meddelar skrällen: ”Nobelpriset i litteratur år 2016 tilldelas Bob Dylan för att ha skapat nya poetiska uttryck inom den stora amerikanska sångtraditionen".

Av själva pristagaren hörs inte ett knyst. Samma eftermiddag bekräftar dock hans agent att Dylan vet om att han fått priset.

På kvällen spelar Dylan i Las Vegas, nämner inte priset, men det spekuleras i om han ändå kommenterade det genom att spela Frank Sinatra-covern "Why try to change me now?"

Natten efter tillkännagivandet kommer den första Nobel-tweeten på Bob Dylans officiella Twitter-konto. Där konstateras att artisten fått priset.

18 oktober kommer en liten uppdatering om priset under bokkategorin på Dylans hemsida. Den raderas tre dagar senare.

I en intervju kallar akademiledamoten Per Wästberg Dylans beteende "oartigt och arrogant". Sara Danius tar avstånd från uttalandet.

25 oktober ringer Bob Dylan till Sara Danius och säger sig ha blivit "mållös" när han fick veta att priset var hans.

16 november meddelar Akademien att Dylan inte kommer till Sverige för att ta emot Nobelpriset i december.

12 december blir det klart att Dylan kommer hit för konserter i Stockholm den 1–2 april och i Lund den 9 april.

13 december kommer en liten kort notis om priset på Dylans hemsida.

1 april 2017: Dylan tar emot Nobelmedaljen och Nobeldiplomet i Stockholm.

TT

Mest läst