Bidöden inspirerade till succéroman

Hur skulle världen se ut utan bin? Det var en av de frågor som den norska författaren Maja Lunde ställde sig innan hon började skriva sin debutroman. Svaret – en subtil, men skrämmande dystopi – finns i kritikerrosade "Binas historia".

ANNONS
|

Maja Lunde är i grunden manusförfattare för tv och hade skrivit en serie barnböcker innan hon debuterade med en bok för vuxna. I bagaget hade hon en rad oavslutade böcker, berättelser som i bästa norsk tradition låg tätt inpå hennes eget liv.

- Jag fick inte grepp om det, det engagerade mig inte – kanske var mitt eget liv helt enkelt för tråkigt, säger hon ödmjukt.

ANNONS

Plötslig bidöd

En dokumentärfilm på tv om fenomenet plötslig bidöd – som på engelska har fått namnet Colony Collapse Disorder, CCD – vände allt på ända för henne. Runt 2006–2007 började arbetsbin plötsligt försvinna från sina bikupor, vilket resulterade i att hela bisamhällen kollapsade. Fram till och med 2013 räknar man med att tio miljoner bisamhällen jorden runt försvann, ofta på grund av CCD.

- Efter att ha sett filmen kastade jag alla andra idéer i sophinken och började jobba med detta. Jag gjorde en massa research och läste mängder av artiklar och böcker. När jag började arbeta med materialet ställde jag mig själv tre frågor: "varför dör bina", "hur upplever man det som biodlare att mista sina bin?" och "hur skulle världen se ut utan bin?"

Svaret på den första frågan förde henne till dåtiden, svaret på den andra till nutiden och svaret på den sista till framtiden. "Binas historia" är en skickligt sammanvävd berättelse med tre diametralt olika huvudpersoner.

Revolutionerar biodlingen

Den dystre biologen och fröhandlaren William i 1800-talets England försöker experimentera sig fram till en ny sorts bikupor som kan revolutionera biodlingen. Kraftkarlen George i USA har en biodling som gått i arv i generationer och vill lämna över till sin ovillige son – när bidöden plötsligt slår till 2007. Och så är det Tao, kvinnan som i ett framtida Kina arbetar med handpollinering, ett yrke som blivit livsnödvändigt för mänskligheten sedan bina helt försvunnit.

ANNONS

- För mig är det här en bok om bin, men egentligen är det ju en bok om människor. På så sätt hade den lika gärna kunnat heta "Människornas historia" i stället för binas, konstaterar Maja Lunde.

Svaret på frågan "varför dör bina?" är fortfarande inte helt enkel att svara på, virus, bekämpningsmedel och det hårt industrialiserade bruket av bin i jordbruket i framför allt USA har förts fram som tänkbara orsaker. Maja Lunde levererar inte en färdig förklaring, utan låter i stället läsaren ana att människans iver att effektivisera jordbruket för att trygga sin framtid har lett fel.

I det lilla perspektivet försöker William, George och Tao på alla tänkbara vis att sörja för sina barns framtid, men glömmer att lyssna till barnens egna önskemål.

- Som föräldrar försöker vi alltid göra så gott vi kan för våra barn, men vi vet ju faktiskt inte vad som är bäst för dem eftersom vi alltid utgår från vår egen personlighet och glömmer att de kanske behöver något annat.

ANNONS

Sjusiffrigt belopp

Det är ingen överdrift att säga att "Binas historia" har förändrat Maja Lundes liv. Boken har belönats med det norska bokhandlarpriset, sålts till 25 olika länder och ska nästa år lanseras i bland annat USA. Nästan viskande berättar hon att det amerikanska bokförlaget Simon & Schuster köpte rättigheterna för "ett sjusiffrigt belopp".

När vi möts är hon nyss hemkommen från en researchresa till olika flyktingläger utanför Athen i Grekland. Det har så klart att göra med hennes nästa roman, medger hon, men ännu är arbetet för nytt för att hon ska kunna prata om det.

Hur har arbetet med boken i övrigt förändrat din inställning till livet?

- Jag slår inte ihjäl insekter längre, svarar Maja Lunde.

Fakta: Maja Lunde

  1. Född: I Oslo 1975.
  2. Familj: Man och tre söner, 6, 8 och 12 år gamla.
  3. Bakgrund: Utbildad mediavetare. Har bland annat jobbat som chef för Amandusfestivalen och som museipedagog på Filmmuseet. Har varit manusförfattare för "Barnas supershow" på NRK och senare för tv-serier som "Hjem" och "Side om side".
  4. Debuterade: 2012 med barnböckerna "Barnas supershow" och "Över gränsen". Flera av hennes barnböcker finns också översatta till svenska. 2015 kom första vuxenboken "Binas historia".
  5. Aktuell med: Den svenska översättningen av "Binas historia".

ANNONS