Beslut om dyrare Eurovision på tisdag

ANNONS
|

Danmarks Radio står som arrangör för Eurovision som går av stapeln i maj. Som GP tidigare rapporterat begärde DR plötsligt ytterligare 13,5 miljoner danska kronor, utöver budget. Detta på grund av "oförutsedda utgifter". Annars hotade man att flytta hela evenemanget till Herning.

Orsaken är att det visade sig bli avsevärt dyrare än beräknat att göra de nödvändiga ombyggnaderna av arenan, varvshallarna på Refshaleøen i Köpenhamn. Ett antal bärande balkar behövde bland annat flyttas då taket var i sämre skick än man från början trott, skriver nyhetsbyrån News Øresund.

DR ansvarar för själva arrangemanget medan Köpenhamns kommun, Region Huvudstaden och turistorganisationen Wonderful Copenhagen har ansvar för ombyggnaden i det gemensamma projektbolaget Host City Copenhagen. Det är detta bolag som begärt ytterligare resurser.

ANNONS

Sedan tidigare har regionen och turistsorganisationen beviljat sina respektive delar av kostnadsökningen på 13,5 miljoner danska kronor. På tisdagen ska ekonomiutskottet i Köpenhamns kommun besluta om stadens andel på 4,5 miljoner kronor.

Enligt DR tyder allt på att det det extra anslaget kommer att beviljas, skriver News Øresund.

- Det är enormt förargligt med de här extrakostnaderna. Men Eurovision Song Contest kommer att sätta Köpenhamn på världskartan och kan ge 170 miljoner kronor i extra intäkter till staden. Så det är i Köpenhamns och Danmarks intresse att vi ger de extra pengarna, säger Yildiz Akdogan, politisk ordförande för socialdemokraterna i Köpenhamn och medlem i kommunens ekonomiutskott, till Danmarks Radio.

ANNONS