Timothée Chalamet och Armie Hammer spelar det förälskade paret i "Call me by your name". Pressbild.
Timothée Chalamet och Armie Hammer spelar det förälskade paret i "Call me by your name". Pressbild.

Begäret präglar "Call me by your name"

”Call me by your name” är en av storfavoriterna inför de kommande Oscarsnomineringarna. Filmen handlar om kärleksrelationen mellan en tonårspojke och en något äldre man – men regissören Luca Guadagnino ser den inte som en film med gaytema.

ANNONS
|

Könet var inte viktigt för honom när han gjorde filmen, framhåller Guadagnino för TT.

- För mig handlar det om hur vi gör när vi möter denna starka kraft som heter begär. Man–man, man–kvinna, kvinna–kvinna, det är totalt irrelevant.

Filmen centreras kring familjen Perlman, som bor i ett hus på italienska landsbygden. Varje år bjuder fadern in en akademiker som under några veckor ska hjälpa honom med de katalogiseringar han sysslar med. Denna sommar har han bjudit in Oliver, en 24-årig amerikan.

ANNONS

Ökad attraktion

Elio, familjen Perlmans 17-årige son, blir attraherad av Oliver och under de veckor som går dras de båda alltmer till varandra och inleder till sist en relation. Oliver spelas av Armie Hammer och Elio av 21-årige Timothée Chalamet.

Luca Guadagnino talar lyriskt om kärleken i filmen.

- Jag är fortfarande som en 15-årig pojke i min syn på kärleken. Kärleken blir antingen välkomnad eller mött med motstånd, och ibland kan motståndet leda till våld. Men här välkomnas den, och även om den är splittrande så är den vacker och idyllisk.

- Det är en grön kärlek, som en knopp, som blommar för första gången. Den är inte tjock som trä, den är grön som ett blad, den är söt.

"En galen period"

Italienaren Guadagnino har gjort sig känd för filmer som präglas av kärlek till det italienska landskapet.

- Om jag får välja om jag ska göra en film eller inte, så väljer jag "inte". Att filma är inte min idé om ett trevligt liv. Det är en galen period, det tar oerhört lång tid, det kräver oerhört mycket, man är hela tiden omgiven av en massa människor. Det är helt enkelt inte trevligt. Jag föredrar att vara hemma och laga mat, säger han.

ANNONS

- Men så kom jag på ett sätt att göra den här filmen. Vi skulle filma så nära mitt hem som möjligt, så att jag skulle kunna sova i min egen säng och laga min egen mat. Så jag sade ”okej, vi gör den, och vi gör den så enkelt som möjligt”.

"Åtrå en viktig del"

Armie Hammer, känd från bland annat ”Mannen från UNCLE” och ”Nocturnal animals”, ser åtrå som ett grundläggande mänskligt behov.

- Jag åtrår denna kvinna så jag tar henne, jag åtrår den här maten och så vidare. Åtrå är en viktig del av våra liv. Antingen förnekar man den eller också ger man efter för den, säger han.

- Här handlar det om två människor som ger efter och som får en underbar erfarenhet tack vare det. Samtidigt kan man skada andra genom att ge efter för åtrån. Som vuxen har man ansvaret att väga för eller emot, att inse att om man ger efter kan man skada andra.

ANNONS
TT

Fakta: "Call me by your name"

Vad? Romantiskt drama regisserat av Luca Guadagnino efter ett manus av James Ivory. Från början var det också tänkt att Ivory skulle vara medregissör.

Var? Utspelas på den italienska landsbygden. Större delen av inspelningen är gjord i Crema, i Lombardiet där Guadagnino bor.

Med vilka? Huvudrollerna spelas av Armie Hammer och Timothée Chalamet. De båda träffades för första gången en månad innan inspelningen började i Crema. För att bygga upp en trovärdig relation på vita duken ägnade de mycket tid åt att titta på Mike Tyson-dokumentärer och gå på lokala restauranger tillsammans.

När? Har svensk biopremiär den 22 december.

ANNONS