Göran Malmqvist beskriver veckans sammanträde med Svenska Akademien som "ett jätteviktigt möte".
Göran Malmqvist beskriver veckans sammanträde med Svenska Akademien som "ett jätteviktigt möte".

"Avhopparna kan inte längre ställa till det"

Kultursverige väntar med spänning på de inval som utlovats till Svenska Akademien. Men när ledamöterna lämnade Börshuset efter torsdagsmötet ville de inte säga någonting alls.

ANNONS
|

En stor grupp ledamöter steg ut ur Börshuset tillsammans strax innan sju på torsdagskvällen. Ingen lämnade några kommentarer, men på frågan om det kommer att bli några inval svarade ständige sekreteraren Anders Olsson:

- Inte i kväll.

Några fåordiga kommentarer kom i stället före mötet. När Göran Malmqvist, Akademiens direktör, anlände till Börshuset antydde han att information om de stundande invalen kan komma i morgon fredag.

ANNONS

- Jag har inga kommentarer, men det är ett viktigt möte i dag. Ett jätteviktigt möte, sade Malmqvist när han passerade pressuppbådet utanför Börshuset.

Han ville inte precisera vad som gör just dagens möte, höstens tredje i ordningen, så viktigt. Men han passade på att dela ut en känga till de avhoppade ledamöterna.

- Nu är Akademien samlad och nu är vi kvitt några som vi inte vill ha där, avhopparna. De kan inte längre ställa till med bekymmer.

På frågan om när Akademien kan tänkas få nya ledamöter svarade han efter lång paus:

- Vi kan väl se i morgon?

Även Per Wästberg formulerade sig kortfattat när han anlände till möteslokalen i Gamla Stan. Han hade ingen kommentar och sade att han inte vet om inval skulle komma att diskuteras under mötet och inte heller om de avhoppade ledamöterna var inbjudna.

ANNONS

- Allt är osäkert, sade han.

TT

Bakgrund: Krisen i Akademien

I november 2017 vittnar 18 kvinnor i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av den så kallade kulturprofilen, med nära band till Svenska Akademien. Han nekar till brott och delar av förundersökningen läggs senare ner. I juni åtalas han dock för två fall av våldtäkt.

En djup spricka uppstår när en advokatutredning som utrett kulturprofilens koppling till ledamöterna presenteras. Peter Englund, Kjell Espmark och Klas Östergren lämnar sina stolar.

Horace Engdahl skriver i Expressen att "Sara Danius är den av alla sekreterare sedan 1786 som har lyckats sämst med sin uppgift". Två dagar senare lämnar hon både posten som ständig sekreterare och sin stol. Även Katarina Frostenson lämnar.

Kungen meddelar att han ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna sin plats på egen begäran.

Den 20 april meddelar Akademien att man överlämnar utredningen till rättsvårdande myndigheter. Den 27 april meddelar Ekobrottsmyndigheten att en förundersökning inletts.

Den 28 april meddelar även Sara Stridsberg att hon lämnar Akademien.

Den 4 maj meddelar Akademien att man skjuter upp 2018 års Nobelpris i litteratur. Pristagaren kommer i stället att utses och annonseras parallellt med 2019 års pristagare.

Den 7 maj beviljades Lotta Lotass, Klas Östergren, Sara Stridsberg och Kerstin Ekman utträde.

Den 22 maj kräver Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att Horace Engdahl lämnar Svenska Akademien. I utbyte är de beredda att "bistå med återuppbyggnaden".

Den 23 maj uttalar sig hovet, via informationschefen Margareta Thorgren, till SVT och slår fast att det krävs tolv ledamöter för nyinval.

Den 12 juni åtalas den så kallade kulturprofilen för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011.

Den 31 augusti meddelar Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de kan tänka sig att "möjligen" dela i invalen av nya ledamöter.

Den 6 september höll Akademien sitt första ordinarie sammanträde för höstsäsongen. Man antog då en ny stadgekommentar som ska göra det möjligt att tillämpa de gamla stadgarna från 1786 på ett mer modernt sätt.

ANNONS