Avantgardet, med Rasmus Arvidsson i spetsen släpper sitt tredje album, "Alla känner apan". Pressbild.
Avantgardet, med Rasmus Arvidsson i spetsen släpper sitt tredje album, "Alla känner apan". Pressbild.

"Avantgardet är en motståndsrörelse"

De lockar till allsång med låtar om missbruk och utanförskap. Sedan 2016 har Avantgardet gått från att vara inga alls till att bli ett hyllat liveband som nu släpper sin tredje platta.

ANNONS
|

Historien om Avantgardet börjar med att Rasmus Arvidsson kommer hem från London, efter att nästan ha mist livet i en drogöverdos. Han kontaktar först missbruksvården i Sverige, därefter barndomsvännen Patrik Åberg om att ta upp musiken igen.

- Det var verkligen musiken som fick mig att hålla mig nykter, för det är en sak att bli nykter och det är en annan att hålla sig nykter och ren. Musiken gjorde att jag kunde hålla mig stabil och rikta mina känslor mot någonting kreativt i stället för någonting destruktivt, berättar Rasmus Arvidsson.

ANNONS

Avantgardets låtar har genomgående varit personliga och självutlämnande om resan mot nykterhet. Det kommande albumet "Alla känner apan" är slutet på en trilogi – sedan 2016 har de släppt tre plattor, inga singlar, utan skivbolag.

- Det Avantgardet står för har varit en motståndsrörelse mot den kommersialisering och den streaminghets som finns inom musikpolitiken och musikvärlden, säger Rasmus Arvidsson.

"Flytt från mig själv"

De vill leverera en berättelse som sträcker sig över mer än bara tio spår.

- Om du kollar på litteratur eller film är det ingen konstig väg att gå över huvud taget, jag tycker att musik förtjänar att konsumeras med samma allvar som övriga populärkulturella yttringar.

- Vår publik har visat att de lyssnar på vår musik med samma respekt och seriositet som vi skapade den med. Det är någonting jag är väldigt stolt över, säger Rasmus Arvidsson.

ANNONS

Den nya titeln "Alla känner apan" syftar både på att han sedan Avantgardets födelse har varit otroligt självutlämnande, men också på känslan av att bara vara ett skal – att kolla sig själv i spegeln och se en annan person.

- Sedan jag var tolv år har jag flytt, framför allt från mig själv. Jag har anpassat mig och spelat en roll och sett till att alla andra har mått bra och fått en version av mig i varje givet sammanhang. Samtidigt som jag aldrig har vågat stå upp för mig själv. Det ledde till all den här psykiska ohälsan och missbruket, säger han.

Musikens ansvar

Nu mår Rasmus Arvidsson bättre än han gjorde förr. Han har blivit pappa för första gången och har en mer harmonisk inställning till vardagen. Samtidigt känner han sig nedslagen av samhällsutvecklingen.

- På de första skivorna skrev jag om mig, men berättade samtidigt många andra människors historia. Nu blir det kanske omvänt, att jag skriver om det som händer runtomkring och på så vis berättar det någonting om mig.

ANNONS

Han anser att de smutsiga berättelserna om utanförskap och missbruk inte får tillräckligt mycket utrymme i medier och politiken.

- Nu ser jag det som musiken och populärkulturens ansvar att prata om de här bitarna när den övriga politiken har misslyckats, säger Rasmus Arvidsson.

TT

Fakta: Avantgardet

Avantgardet, med Rasmus Arvidsson och Patrik Åberg i spetsen, debuterade 2016 med albumet "För många dyra skor och döda ögon". Låtarna kretsar mycket kring missbruk och utanförskap.

2017 släppte Avantgardet "På östkusten intet nytt". Nu är de aktuella sitt tredje album, "Alla känner apan", som är producerat av Joakim Åhlund.

Turnédatum: 9/11 Linköping, 16/11 Örebro, 17/11 Göteborg, 23/11 Malmö, 24/11 Ängelholm, 30/11 Stockholm, 1/12 Luleå, 7/12 Sandviken, 8/12 Uppsala, 21/12 Kalmar.

Fakta: Rasmus Arvidsson om...

...Avantgardet som liveband:

- En Avantgardet-spelning i det lilla, men också musik i det stora, kan förena människor på ett sätt som egentligen inget annat i samhället. Jag skulle vilja se Avantgardet någon gång, jag har försökt, framför allt i sista låten när jag brukar vara ute i publiken. Någon gång har jag bara ställt mig och hoppat och sjungit med publiken utan att de har vetat om att det är jag, det är en spännande känsla.

...förebilder:

- Jag är väldigt medveten om att jag har haft förebilder inom rockmusiken som kanske inte har varit så bra för mig, men på ett annat sätt har de betytt oerhört mycket för mig för att de har visat att man inte alltid behöver må så bra som samhället kräver av dig, du behöver inte vara framgångsrik. Bara att visa den bilden och prata om de ämnena i texter gör att folk känner sig sedda och hörda, det är absolut första steget i det där.

...fortsättningen:

- Jag kommer alltid att hålla på med den här socialrealismen som har visat sig vara väldigt viktig för mig. Så länge jag känner att jag har någonting intressant att säga som ingen annan säger på något sätt så kommer jag fortsätta med det.

ANNONS