Ted Gärdestad var en av 1970-talets största svenska artister. Han vann bland annat Melodifestivalen 1979.
Ted Gärdestad var en av 1970-talets största svenska artister. Han vann bland annat Melodifestivalen 1979.

Artister hyllar Ted Gärdestad på skiva

ANNONS
|

Idén kläcktes för fem år sedan. Det borde göras en hyllningsskiva till Ted Gärdestad, med "bara bra svenska artister". När förslaget presenterades var skivbranschen försiktig och ängslig, nu är självförtroendet större.

Ted Gärdestads dotter Sara Zacharias, hennes man David Lindgren Zacharias och vännen Ollie Olson, ville uppmärksamma att det i år är 50 år sedan Ted Gärdestad uppträdde i tv för första gången.

Sara Zacharias som studerar till socionom, tolkade sin far, Ted Gärdestad, på skivan "Mot solen" förra året. Hon hade hittat några demokassetter med tidigare outgivna låtar som var inspelade inför Teds sista skiva, "Äntligen på väg". Den gavs ut 1994. Tre år senare dog Ted Gärdestad, bara 41 år gammal.

ANNONS
Den röda tråden

-Ganska snabbt efter att vi fått grönt ljus tänkte vi på specifika låtar och artister. Den röda tråden är nog att Teds låtar har haft någon slags betydelse för dem, att artisterna har en relation till musiken. Vi ville också ha några nyare artister, några mer etablerade och så några däremellan, förklarar David Lindgren Zacharias. säger David Lindgren Zacharias. -Det är så många fina versioner och tolkningar av låtarna, som har fått nya liv. De har blivit något annat, säger Sara Zacharias.

Redan från början kände de, eller hörde snarare, att "Sol, vind och vatten" skulle göras av Laleh och att Bo Kaspers Orkester skulle spela in "Sommarlängtan", komplett med pitedialekt.

Två artister var väldigt bestämda i sina låtval. Dels var det Noonie Bao som sjöng "Come give me love på sina föräldrars bröllop" och Laleh var inne på Saras och Davids linje med just "Sol, vind och vatten". Samtidigt har det varit nödvändigt att få en helhet, att artisterna på sätt och vis skulle underordna sig skivan.

Det skulle inte bli en samlingsskiva med många olika infallsvinklar och uttryck, utan en platta med samma band, samma producent (David Lindgren Zacharias och Ollie Olson, förutom två gamla, tidigare oupptäckta låtar med Ted själv, de producerades av Benny Andersson och Björn Ulvaeus) och samma sound.

Ingjutna låtar

Många av Ted Gärdestads sånger är som David Lindgren Zacharias uttrycker det, ingjutna i Sverige och de svenska lyssnarna. Så uppgiften för artisterna var att göra låtarna till sina, att våga sig på sånger som "Eiffeltornet" och "Jag vill ha en egen måne", sånger som varje svensk trubadur med självaktning har i sin repertoar.

-Det roliga är att låtarna håller, att de fortfarande är lika bra. Det finns något där som gör att de känns lika aktuella, säger Sara Zacharias. -Något man tänker på när man spelar låtarna är att allt känns så självklart och enkelt. Det bara flyter, det låter som det mest naturliga i världen, men det är ju inga enkla treackordslåtar. Samma är det med texterna, det är inte bara glatt och sommar, konstaterar David Lindgren Zacharias.

Skivan "För kärlekens skull" kommer ut den 4 juni. På skivan medverkar Laleh, Tomas Andersson Wij, Darin, Håkan Hellström (med "Äntligen på väg" som ursprungligen var med på hans ep "Luften bor i mina steg"), Bo Kaspers Orkester, Sara Zacharias, Markus Krunegård, Lisa Miskovsky, Noonie Bao, Ola Salo, Lisa Nilsson, Pontus & Amerikanerna, Ane Brun och Niklas Strömstedt.

Skivan är inspirerad av "Den flygande holländaren", en hyllningsskiva till Cornelis Vreeswijk som gjordes 1988 med artister som Thåström och Imperiet, Kajsa och Malena, Eldkvarn och Marie Fredriksson. Tio år senare gjordes en uppföljare med bland andra Lars Winnerbäck och Lisa Ekdahl men också Bo Kaspers Orkester och Lisa Nilsson. De två senare hyllar ju också Ted Gärdestad.

Ted Gärdestad (1956-1997) fick kontrakt med skivbolagsmannen Stikkan Anderson och slog igenom redan som 15-åring i början av 1970-talet med poplåtar som "Jag vill ha en egen måne", "Sol, vind och vatten" och "Chapeau claque". Under 1970-talet var han en av Sveriges största tonårsidoler och vann Melodifestivalen 1979 med "Satellit". Ted samarbetade nära med brodern Kenneth Gärdestad som skrev texterna. Ted Gärdestad begick självmord 1997, endast 41 år gammal.

Tomas Andersson Wij:

-Det finns artister som slår ut systemet. Ted Gärdestad var en sån. Han nådde alla åldrar, han berörde de mest hårdhudade. När jag som barn såg honom göra "Satellit" på Eurovisionscenen i Israel leviterade jag över den mossgröna manchestersoffan i Fruängen.

Niklas Strömstedt:

-Teds låtar har alltid legat väldigt nära mitt hjärta. Lyssnade som 13-14-åring på hans skivor i smyg för det var ju inte så tufft för en kille att gilla Ted så när kompisarna kom hem så stod alltid Led Zeppelinplattorna längst fram i skivbacken.

Laleh:

-Jag tänker ofta på Teds tragiska bortgång och jag förstår hans strävan efter glädje och hopp i allt det hårda och mörka, den naiva får inte plats. Ted är en av de viktigaste grundstenarna i svensk musik.

Frida Öhrn:

-Jag tror många har längtar efter den här skivan, artister och publik. Ted har lämnat efter sig en låtskatt som är är värd att tolkas många gånger. Men för mig blev det intressant när jag fick sätta min egen prägel på låten "Ett stilla regn"
ANNONS