Anita Ekberg på en bild från 2010.
Anita Ekberg på en bild från 2010.

Anita Ekberg har nu begravts i Sverige

ANNONS
|

Graven ligger på kyrkogården i Skanör ute på Falsterbonäset i sydvästra Skåne. Det var en intim och stillsam begravning, säger kyrkoherde Richard Aspegren till Kvällsposten.

– Det var en sådan vacker och solig dag. Några av hennes närmaste släktingar var på plats. Det var deras önskan att det skulle ske i stillhet. Vi samlades i tornrummet i Skanörs kyrka och hade en fin andakt och sedan gravsatte vi Anita i graven, i den vackra urnan som är som ett skrin.

Enligt Anita Ekbergs testamente var hennes önskan att kremeras och begravas bredvid sin bror Jan-Åke Ekberg i familjegraven i Skanör. Anita Ekberg avled på ett sjukhem utanför Rom i Italien i början av januari, men det är först nu som hennes anhöriga fått hem hennes kvarlevor till Sverige.

ANNONS

Med sin medverkan i Federico Fellinis film La Dolce Vita klassas Anita Ekberg som en av de stora svenska filmikonerna. Bilden av när hon badar i Fontana di Trevi har kommit att bli en av filmhistoriens mest kända. Ekberg jobbade större delen av sitt liv i Italien där hon också bodde.

Anita Ekberg blev 83 år gammal.

ANNONS