Militärhistorikern och författaren Antony Beevor är aktuell med boken "Arnhem".
Militärhistorikern och författaren Antony Beevor är aktuell med boken "Arnhem".

"Andra världskriget fascinerar mer och mer"

Det säger militärhistorikern Antony Beevor, aktuell med en ny bok, denna gång om det blodiga slaget vid Arnhem i september 1944.

ANNONS
|

Slaget, som utkämpades 17–26 september, blev Tysklands sista seger under kriget.

Det började med den hittills största flygburna operationen i historien. Totalt släppte de allierade 35000 soldater över södra Nederländerna, som då fortfarande hölls av tyskarna.

De flygburna styrkorna skulle ta nio stora broar och på så vis säkra övergångarna av de stora holländska floderna vid Eindhoven, Nijmegen och Arnhem.

Tanken var att under några få dagar säkra en lång, smal korridor genom Nederländerna som den brittiska 30:e armékåren skulle kunna rycka fram genom med sina pansarstyrkor. I ett enda slag skulle västmakterna ta sig förbi de sista tyska hindren och ta sig in i Tyskland bakvägen. Kriget skulle vinnas redan 1944.

ANNONS

Fast allting sprack redan första dagen. Planen, Operation Market Garden, hade arbetats fram av den brittiske fältmarskalken Bernard Montgomery. Den byggde på att allting skulle fungera som ett urverk. Ingen liten detalj fick gå fel – men så fungerar det sällan i krig.

Utplånades

- Det hela var ett misstag redan från första början. Planen hade ingen möjlighet att lyckas. Man antog att Tyskland i praktiken redan var besegrat, men tyskarna reagerade omedelbart med ursinnig kraft, säger Beevor.

Trots allt lyckades de allierade ta broarna vid Eindhoven och Nijmegen, men man misslyckades vid Arnhem, som förblev i tyska händer.

Som ett resultat utplånades den brittiska 1:a flygburna divisionen. Av totalt cirka 10000 soldater dödades eller tillfångatogs cirka 8000. Endast drygt 2000 man lyckades ta sig ut från området runt Arnhem.

Problemet, enligt Beevor, var att Montgomery ville spela huvudrollen. Han ville leda offensiven in i Tyskland. Detta ledde till ständiga konflikter med de amerikanska generalerna Bradley och Patton.

- Det hade varit bättre att ge de nödvändiga resurserna till Patton för en offensiv mot Saar som är den lättaste vägen in i Tyskland, säger Beevor.

ANNONS

- Montgomery var enormt självisk. Han tänkte alltid på sitt eftermäle.

Hatet lever än

Boken är, precis som Beevors tidigare böcker, full av enskilda människoöden, såväl soldater som civila.

Krigets alla ingredienser – död, lemlästning, brutalitet, heroism, sorg – är skildrat in i minsta detalj.

- Vår generation skulle aldrig kunna gå igenom vad krigsgenerationen fick utstå, säger han.

De som råkade värst ut i samband med Operation Market Garden var den nederländska civilbefolkningen. Folkets glädje över den allierade framryckningen var uppenbar och som hämnd raserade tyskarna Arnhem. Tyskarna var också ansvariga för svältkatastrofen som drabbade delar av landet under hungervintern 1944–45.

- Hatet mot tyskarna finns fortfarande kvar vid Arnhem, trots att det är 74 år sedan slaget utkämpades, säger Beevor.

ANNONS

Ondskan fascinerar

Beevors böcker – varav åtta om andra världskriget – har nu sålts i sju och en halv miljon exemplar, varav en halv miljon enbart i Sverige, en exempellös framgång. Suget efter böcker om "den stora världsbranden" bara ökar.

- Nästan allting under kriget handlade om moraliska val, och moraliska val är själva essensen i alla stora dramer. Men suget beror givetvis också på vår fascination för ondska. Finns det ren ondska, eller inte? Andra världskriget ställer allt sådant på sin spets, säger han.

Han tror inte en liknande konflikt är trolig i dag i Europa, även om Ryssland ibland spelar ett farligt spel. Men hans bild av framtiden är ändå mörk.

- Problemen med migrationen från Afrika kommer bara att växa, i takt med befolkningsexplosionen. Frågan är hur den ska balanseras, utan att fascister tar makten i Europa. Kanske de militära styrkorna i de europeiska länderna i framtiden kommer att sättas in, inte för att utkämpa krig, utan för att stoppa migrationen, säger han.

ANNONS
TT

Fakta: Antony Beevor

Antony Beevor, född 1946, är en av de största nu levande militärhistoriska författarna. Han har en bakgrund som officer i det klassiska regementet 11th Hussars i den brittiska armén.

Han började sin författarbana med ett antal romaner innan han började skriva historiska verk. Han har bland annat skrivit böcker om spanska inbördeskriget, kampen om Kreta under andra världskriget, och livet i Paris efter befrielsen 1944.

Hans mest kända verk tar upp slaget om Stalingrad, slutkampen om Berlin, invasionen av Normandie och Ardenneroffensiven.

Den senaste boken, "Arnhem", beskriver de allierade luftlandsättningarna i Holland 1944.

Beevor är gift med författaren Artemis Cooper. De har två barn, Nella och Adam.

ANNONS