Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Allt större intresse för svartklubbar

Besökarna till Göteborgs svartklubbar ökar stadigt, menar arrangörerna. En uppfattning som inte delas av Polisen.

Maikol Petersen är en före detta dj och evenemangsarrangör med bas i Göteborg, som numera driver eget företag inom området musikturism. Efter att ha varit i nära kontakt med några av arrangörerna bakom stadens svartklubbar är det hans uppfattning att besökarantalet till dem har vuxit – vilket han ser som en positiv utveckling.

– Det är en fantastisk rörelse som visar att det finns en önskan att utveckla Göteborgs nattliv. Det finns en diskriminering mot så kallad "svart musik" och mot subkulturer på de vanliga nattklubbarna. I stället riktar man in sig på radiohits, i hopp mot att det ska leda till fler besökare, säger han.

Han menar att det ökade intresset troligen går hand i hand med att folk vill kunna träffa likasinnade inom samma musikkultur, samt att klubbar i Göteborg sedan 2012 inte får ha öppet längre än till tre, förutom på lördagar då vissa tillåts att stänga fem. Teorier som delas av hans bekanta bland klubbanordnarna.

GP har talat med en av arrangörerna bakom en ny nattklubb som bara tillåter medlemmarna i klubben och i föreningar den samarbetar med att delta på evenemangen, och som dessutom håller hov i en alternativ lokal. Han vill varken att hans eller klubbens namn ska framgå i artikeln.

– Om man som arrangör ska uppfylla alla krav måste man ta så mycket pengar för allting. Det ska vara fem säkerhetsvakter, och ölen går på runt 72 spänn. Ingen har råd med det. Eftersom vi inte har något vinstintresse klarar vi av att vara ett alternativ till svartklubbsrörelsen, säger han.

Ni vill inte marknadsföra klubben över huvud taget. Varför inte?

– Det är coolare, helt enkelt, att inte synas på Facebook eller på affischer, och att knappt någon vet var vi håller till. Jag har bott i Berlin, och där ska klubbarna gärna hållas bakom någon söndersprejad metalldörr i en sunkig gränd. Det är en speciell känsla som i stort sett bara svartklubbar lyckats förmedla.

Göteborgs citys insatsgrupp mot alkoholrelaterade brott, har inte sett några indikationer på att svartklubbscenen i Göteborg skulle vara på väg att bli större. Det berättar polis Göran Stenström.

– Vi vet kanske fyra-fem som vi vill titta på. Det som brukar följa svartklubbarna i spåren, alltså ett vimmel av tips om slagsmål och liknande, har inte ökat.

Så de nya öppettiderna har inte orsakat ett uppsving?

– Jag tror inte det. Min uppfattning är att de inte har samma publik som nattklubbarna. Även de kvällar när seriösa krogar har öppet till fem så håller svartklubbarna igång.

Mest läst