Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/2

Allt ljus på designpristagaren

Prisutdelning igår lördag, invigning av utställning idag söndag. Årets mottagare av Torsten och Wanja Söderbergs pris, den norske ljus- och möbeldesignern, Daniel Rybakken visar nu ett urval av sina arbeten på Göteborgs stadsbibliotek.

Vad betyder det att få göra en retrospektiv, stor utställning?
– Det känns bra och roligt att få se tio års arbete samlat. Eftersom jag alltid undvikit att jobba med trender så skulle allt kunna vara gjort i dag. Det enda som känns lite tråkigt är utställningsrummets storlek, takhöjd och form. Tyvärr finns ju inte Röhsskas mer lämpade lokaler att tillgå i år. 

Vad får besökarna se?
– Ett urval av mina arbeten. Jag vill inte undanhålla publiken något så jag redovisar ALLA mina projekt med bilder och skisser på en stor tavla. En dokumentärfilm visas också, gjord av Carl-Johan Engberg, som varit med mig såväl i studion i Göteborg som på internationella designmässor och på produktmöten i Basel och Tokyo.

Vad betyder prissumman, en miljon svenska kronor, för ditt fortsatta arbete?
– Pengarna är viktiga, jag ser det väl som en retroaktiv betalning för att jobb jag har lagt ner under karriären. Designbranschen är en av de hårdaste rent ekonomiskt.

LÄS MER: Här är vinnaren av årets designpris

Har priset öppnat några nya dörrar för dig? 
 – Nej, inte som jag har upplevt det ännu. Men processerna inom design är utsträckta och på lång sikt kommer det nog att ha betydelse. Hittills har jag jobbat från Göteborg mot internationella producenter. Kanske blir jag mer synlig inom Sverige nu.

Vilken typ av projekt, ljus eller möbel, väntar härnäst i din studio?
– En soffa och flera olika ljusprojekt. Jag jobbar också med ett stort hemligt, projekt tillsammans med ett elektronikföretag i Japan.  

Fotnot: Vernissage söndag 5 november klockan 12:00 på Göteborgs stadsbibliotek, pristagaren Daniel Rybakken och Röhsskas museichef Nina Due är på plats. Utställningen pågår t o m 18/2 2018.

Mest läst