Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Foto: TT

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen om våldtäktsanklagelserna

  Aftonbladetmedarbetaren Fredrik Virtanen har under den pågående kampanjen #metoo anklagats av flera kvinnor för ofredanden, olämpligt beteende, ett våldtäktsförsök och en våldtäkt. I en intervju med Aftonbladet bemöter han själv anklagelserna. Till GP skriver han: "Lämnade landet med familjen pga mordhot och drev i morse".

  Förra veckan, i samband med Metoo-kampanjen där kvinnor bryter tystnaden om sexuella övergrepp som begåtts mot dem, har flera offentliga personer pekats ut som gärningsmän. TV4 har, bland annat, avslutat allt samarbete med Martin Timell och plockat bort program där han medverkar ur tv-tablån. Det pågår också en förundersökning gällande SVT-programledaren Lasse Kronér om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning. Båda profilerna har kommenterat anklagelserna. 

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Nu uttalar sig ytterligare en man som under den gångna veckan fått flera anklagelser riktade mot sig: Aftonbladetmedarbetaren Fredrik Virtanen. 

  Fredrik Virtanen anklagas i ett Instagraminlägg av medieprofilen Cissi Wallin för att ha drogat och våldtagit henne 2006, ett brott som polisanmäldes några år senare och där utredningen lades ner. Efter det har ytterligare anklagelser riktats mot Virtanen.

  En annan kvinna berättar om hur hon, 14 år gammal, hörde av sig till Virtanen som hon beundrade och fick ett skriftligt svar med frågan om hon "vill ligga". I veckan har en skärmdump av konversationen offentliggjorts.

  En tredje kvinna menar att Virtanen försökte droga och våldta henne 2002.

  Bryter tystnaden

  Under onsdagen valde Fredrik Virtanen att i en längre intervju med den egna tidningen för första gången själv kommentera det som sagts om honom.

  – Dumheter som jag gjort har varit förknippade med alkohol och droger. Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt, säger han till Aftonbladet.

  Gällande våldtäktsanklagelserna upprepar han det som han tidigare sagt när Cissi Wallin polisanmälde honom: Att han inte är skyldig, och att polisen har utrett ärendet mycket noggrant.

  Angående anmälan om försök till våldtäkt av en annan kvinna 2002, säger han också att han inte har begått något brott. 

  – Det är helt bisarrt. Vad betyder ens det där? Jag har absolut inte drogat eller försökt våldta någon.

  Aftobladet: År 2007 ska du ju även ha frågat en 14-årig tjej som ville göra prao hos dig om hon vill ligga med dig? Är det okej tycker du?

  – Till att börja med hade jag ingen aning om att hon var 14 år och det är uppenbart att det var ett skämt. Det blir tokigt om man plötsligt är någon typ av pedofil. Jag tycker det var jättetölpigt av mig att skriva så och jag förstår att det inte roligt för henne eftersom hon var 14 år, vilket jag inte visste när jag skrev det.

  Att han inte har yttrat sig tidigare i frågan, säger han beror på att det inte går att värja sig mot ett drev. 

  Fredrik Virtanen tillägger i intervjun att personer som han sårat med sina olämpliga skämt gärna får höra av sig till honom så att han kan be om ursäkt. Han menar att han lever ett annorlunda liv i dag, långt från nattklubbarnas alkohol- och drogflöde, och att han försöker vara en bättre människa.

  Har lämnat Sverige

  GP har sökt Fredrik Virtanen för en kommentar. Via mejl hänvisar han till Aftonbladet-intervjun, och lägger till:

  "Lämnade landet med familjen pga mordhot och drev i morse. Inget mer att säga nu."

  Aftonbladet har stängt av Virtanen från arbetet medan en juridisk undersökning av en extern firma bedrivs. 

  GP söker Cissi Wallin, som riktat våldtäktsanklagelser mot Fredrik Virtanen.