Foto: TT
Foto: TT

Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen om våldtäktsanklagelserna

Aftonbladetmedarbetaren Fredrik Virtanen har under den pågående kampanjen #metoo anklagats av flera kvinnor för ofredanden, olämpligt beteende, ett våldtäktsförsök och en våldtäkt. I en intervju med Aftonbladet bemöter han själv anklagelserna. Till GP skriver han: "Lämnade landet med familjen pga mordhot och drev i morse".

ANNONS
|

Förra veckan, i samband med Metoo-kampanjen där kvinnor bryter tystnadenom sexuella övergrepp som begåtts mot dem, har flera offentliga personer pekats ut som gärningsmän.TV4 har, bland annat, avslutat allt samarbete med Martin Timell och plockat bort program där han medverkar ur tv-tablån. Det pågår också en förundersökning gällande SVT-programledaren Lasse Kronér om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.Båda profilerna harkommenterat anklagelserna.

Nu uttalar sig ytterligare en man som under den gångna veckan fått flera anklagelser riktade mot sig: Aftonbladetmedarbetaren Fredrik Virtanen.

Fredrik Virtanen anklagas i ett Instagraminlägg av medieprofilen Cissi Wallin för att ha drogat och våldtagit henne 2006, ett brott som polisanmäldes några år senare och där utredningen lades ner. Efter det har ytterligare anklagelser riktats mot Virtanen.

ANNONS

En annan kvinna berättar om hurhon, 14 år gammal,hörde av sig till Virtanen som hon beundrade och fickett skriftligt svar med frågan om hon "vill ligga". I veckan haren skärmdump avkonversationen offentliggjorts.

En tredje kvinna menar att Virtanen försökte droga och våldta henne 2002.

Bryter tystnaden

Under onsdagen valde Fredrik Virtanen atti en längre intervju med den egna tidningen för första gången självkommentera det som sagts om honom.

– Dumheter som jag gjort har varit förknippade med alkohol och droger. Jag har betett mig tölpigt och skitstövligt, säger han till Aftonbladet.

Gällande våldtäktsanklagelserna upprepar han det som han tidigare sagt när Cissi Wallin polisanmälde honom:Att han inte är skyldig, och att polisen har utrett ärendet mycket noggrant.

Angåendeanmälan om försök till våldtäkt av en annan kvinna 2002, säger han också att han inte har begått något brott.

– Det är helt bisarrt. Vad betyder ens det där? Jag har absolut inte drogat eller försökt våldta någon.

Aftobladet: År 2007 ska du ju även ha frågat en 14-årig tjej som ville göra prao hos dig om hon vill ligga med dig? Är det okej tycker du?

– Till att börja med hade jag ingen aning om att hon var 14 år och det är uppenbart att det var ett skämt. Det blir tokigt om man plötsligt är någon typ av pedofil. Jag tycker det var jättetölpigt av mig att skriva så och jag förstår att det inte roligt för henne eftersom hon var 14 år, vilket jag inte visste när jag skrev det.

ANNONS

Att han inte har yttrat sig tidigare i frågan, sägerhan beror på att detinte går att värja sig mot ett drev.

Fredrik Virtanen tilläggeri intervjun att personer som hansårat med sinaolämpliga skämt gärna får höra av sig till honom så att han kan be om ursäkt. Han menar att han lever ett annorlunda liv i dag, långt från nattklubbarnas alkohol- och drogflöde, och att han försöker vara en bättre människa.

Har lämnat Sverige

GP har sökt Fredrik Virtanen för enkommentar. Via mejlhänvisar han till Aftonbladet-intervjun, och lägger till:

"Lämnade landet med familjen pga mordhot och drev i morse. Inget mer att säga nu."

Aftonbladet har stängt av Virtanen frånarbetet medan en juridisk undersökning av en extern firma bedrivs.

GP söker Cissi Wallin, som riktat våldtäktsanklagelser mot Fredrik Virtanen.

ANNONS