Adolphe Binder.
Adolphe Binder.

Adolphe Binder ny balettchef

ANNONS
|

På tisdagen blev det klart med vem som ska bli balettchef för Göteborgsoperan efter Johannes Öhman. Den nya chefen heter Adolphe Binder och driver sedan några år Binder + Partners Berlin, ett produktionsbolag som arbetar internationellt inom nutida dans. Hon är född i Rumänien 1969 och bor sedan 1979 i Tyskland där hon bland annat har varit konstnärlig ledare och administrativ chef för Berlin Ballet vid Komische Oper. Adolphe Binder har också lett internationella dansfestivaler och världsutställningen Expo 2000 i Hannover.

"Jag ska med glädje försöka utveckla detta utmärkta danskompanis unika profil som en lysande plattform för nyskapande dans för Göteborg och Sverige lika mycket som för en internationell publik", säger hon i ett pressmeddelande.

ANNONS

Operans balettchef Peter Hansson anser att hennes breda erfarenhet och stora internationella kontaktnät inom den nutida dansen passar kompaniets profil.

"Rekryteringsprocessen har avspeglat att Göteborgsoperans balett i dag har en stark internationell position", säger han.

Adolphe Binders förordnande är på fyra år. Hon kommer att lägga programmet från och med nästa år eftersom den närmaste säsongen 2011/2012 är planerad av avgående balettchefen Johannes Öhman.

ANNONS