8 saker du inte visste om Djungelboken

Inget du ser i nya Djungelboken är på riktigt, förutom den lille pojken Mowgli.

ANNONS
|

Vad har egentligen Carl XVI Gustaf med Mowgli att göra? Och vilken koppling finns till Nobelpriset i litteratur? På onsdag 13 april är det premiär för Disneys senaste storsatsning, Djungelboken, och som uppladdning listar vi åtta snabba fakta.

1. Mowgli

Mowgli sägs i Rudyard Kiplings bok betyda "lilla grodan", ett namn som den föräldralösa gossen får av vargflockens hona, Raksha, eftersom han inte har någon päls. Kipling ska dock ha sagt att att han hittade på namnet själv, att det inte finns något språk där Mowgli betyder groda mer än i "skogens språk".

Mer: Enligt statistisk från SCB, finns i Sverige i dag 35 personer som heter Mowgli, varav två är kvinnor. Två personer heter Mowgli i efternamn.

ANNONS

Kung Carl XVI Gustafs namn som liten scout, så kallad vargunge, var Mowgli.

2. Baloo

I nya filmen görs Baloos röst av Bill Murray. "Jag kunde inte säga nej till förslaget", säger skådespelaren. I filmen ingår också den klassiska Baloosången The Bare Necessities (på svenska Var nöjd med allt som livet ger), som Bill Murray sjunger. I den svenska versionen av Disneys klassiska film från 1967, gjordes Baloos talade röst av Beppe Wolgers men sången av Rolf Bengtsson.

Baloo är något av en citatmaskin, till exempel ett av de mest kända:

”Han e me mej, alltså. Jag ska lära han allt jag kan.” (varpå Bagheera svarar: ”Nåja, det går väl ganska fort.”)

Mer: Baloo kallas av Kipling för brunbjörn. Enligt kännarna kan det dock snarare vara en läppbjörn, eller möjligtvis en kragbjörn, åtminstone om man går på hur Baloo beskrivs i boken.

3. CGI

Computer-generated imagery, förkortat CGI, är tekniken som ligger bakom filmen."Inga platser i filmen är riktiga, allt är skapat i datorn, hela filmen spelades in i Los Angeles", avslöjade regissören Jon Favreau tidigare i en frågestund på Twitter. Den enda människan som används till rörlig bild är Neel Sethi som spelar Mowgli.

Mer: En av de svåraste scenerna att lösa var enligt regissören den där Baloo flyter fram på floden med Mowgli på magen. Att studera isbjörnar blev ett sätt att förstå hur man skulle göra.

ANNONS

4. En film till

Samtidigt som Walt Disneys Djungelboken har premiär, fortsätter arbetet med ytterligare en Djungelbokenfilm, den som Warner Bros producerar som går under namnet Jungle Book: Origins. Där gör Christian Bale, Cate Blanchett och Benedict Cumberbatch några av rollerna. Filmen har planerad premiär 2018 och regisseras av Andy Serkins.

Mer: Disneys första, tecknade version av Djungelboken hade svensk premiär 9 december 1968 på Rigoletto i Stockholm.

5. Rudyard Kipling

Föddes 30 december 1865 i Indien. Kipling skrev novellsamlingen Djungelboken som första gången utkom1894. Andra Djungelboken kom ett år senare. Rudyard Kipling fick Nobelpriset i litteratur 1907, endast 41 år gammal och därmed den yngste pristagaren någonsin. Kipling dog 1936 och hans aska begravdes i Poets' Corner i Westminster Abbey, vid sidan av Thomas Hardy och Charles Dickens. Kiplings positiva syn på imperialismen ledde tidigt till att hans anseende dalade.

Mer: Ett känt Kiplingcitat är: "Rött vin, böcker eller ammunition kan man aldrig ha för mycket av".

6. Rösterna

Med CGI-teknik behövs inga skådisar förutom till rollen som Mowgli. Men Disney vet att pumpa in stjärnorna i röstrollerna i stället, inte minst viktigt ur marknadsföringssynpunkt. Därför har vi i den stabila rollistan inte bara Bill Murray som Baloo utan dessutom Scarlett Johansson som ormen Kaa, Christopher Walken som King Louie, Ben Kingsley som Bagheera och Idris Elba som Shere Khan.

ANNONS

Mer: Filmtekniken har gjort det möjligt att låta den datorskapade versionen av Baloo höja på ögonbrynen så där som bara Bill Murray gör.

7. Bagheera

I Kiplings original skämde Bagheera bort Mowgli på ett annat sätt än i Disneys film från 1967, där han ser efter den unge pojken med en viss stränghet och ibland rent av tröttnar på honom. I den ryska versionen av filmen har Bagheera blivit en hona, vilket tros bero på ett misstag vid tidigare översättning av Kiplings bok från engelska till ryska.

Mer: Bagheera betyder svart tiger på hindi, vilket kan kännas lite tveksamt som namn på en svart panter, eller om vi ska vara noga, svarttonad leopard.

8. Jon Favreau

Filmens regissör, född 1966, har sagt att han gör filmen för att Disneys Djungelboken är en av hans äldsta filmminnen och för att den nya tekniken möjliggör att man kan skapa film på nytt sätt. Favreau har tidigare bland annat regisserat Iron Man-filmerna och har också god hjälp i sitt team, bland annat av Avatar-Rob Legato.

Mer: Favreau hade testat 2 000 barn från hela världen för rollen som Mowgli när han sommaren 2014 mötte 10-årige Neel Sethi i New York.

ANNONS