Fyller 40 år. Özz Nûjens stil som komiker är både personlig och politisk. Han vill få människor att skratta - och tänka.
Fyller 40 år. Özz Nûjens stil som komiker är både personlig och politisk. Han vill få människor att skratta - och tänka.

Özz Nûjen vill få skratt– och tankar

ANNONS
|

Özz Nûjen gör intervjun på väg från Södra teatern i Stockholm. Han och komikerkollegan Måns Möller har testkört lite nyskrivet material till förställningen Sveriges historia som har premiär i november.

Det är så vardagen ser ut för en komiker – man tänker ut sina skämt och testar dem på en publik. Skrattar åhörarna så åker materialet in i nästa föreställning, skrattar ingen åker det i papperskorgen.

Özz Nûjen är nöjd med kvällens mottagande. I allmänhet tycks dock ord som "nöjd", "stolt" och "tillfreds" vara sällsynta i hans vokabulär. Han talar hellre om att lära, göra och utvecklas, och om hur mycket han har kvar att ta sig an inom de områdena.

ANNONS

– Jag har börjat bli tillfreds med mig själv, att jag är den jag är, och jag är stolt över att vara den jag är. Men jag har väldigt mycket kvar att göra innan jag kan känna den där stora tillfredsställelsen.

Han har ändå hunnit uträtta en del. Özz Nûjen har en lång karriär som ståuppkomiker, ofta med fem-sex inbokade gig i veckan, och har gjort två egna föreställningar, Dålig stämning och Statsminister Özz Nûjen som båda har sänts i SVT.

Han har gjort radio och tv, medverkat i Stjärnorna på slottet och Sommar i P1, och har skådespelat i närmare 20 filmer och tv-serier, bland andra Tusenbröder och Äkta människor.

Hans stil är personlig och politisk, och han tar gärna ställning i samhällsfrågor.

Du har sagt att du alltid har samhällspolitiska baktankar med det du gör?

– Ja. Det sticker jag inte under stol med. Jag vill att min humor ska förändra, och även om den kanske inte förändrar hela samhället så vill jag att den förändrar dig och ditt sätt att tänka och fundera och agera.

Özz Nûjen ger lika löner för män och kvinnor, och ökad jämlikhet, som exempel på frågor som engagerar honom.

Men är det gångbart att skämta om sådant på ett företagsgig?

ANNONS

– Allt handlar om hur vi gör det. Klart att man vill att folk ska skratta läppen av sig, det är ju min främsta drivkraft. Men jag vill också få folk att tänka till, och tänka om, och tänka nytt. Det ena behöver inte utesluta det andra.

Özz Nûjen kom till Sverige med sin familj som åttaåring, på flykt från Turkiet på grund av pappans kamp för kurdernas rättigheter. Han har personliga erfarenheter av förnedring och förtryck och säger sig ha formats av orättvisorna mot det kurdiska folket.

– Den enda födelsedagspresent jag har önskat mig de senaste 25_30 åren är ett fritt Kurdistan. Till slut kommer jag att få det.

Vad hoppas du av livet framöver?

– Jag hoppas på att jämlikheten ökar i Sverige, och att vi får ett samhälle som är mer inkluderande. Vi behöver inte hålla med varandra, för det blir tråkigt, men jag tror att vi måste börja hålla av varandra. Att vi tycker att den andre också är viktig, i vårt gemensamma liv.

Özz Nûjen

Gör: Ståuppkomiker, skådespelare och manusförfattare

Bor: Stockholm

Familj: Singel

Så firar jag födelsedagen: "Jobbar! Vi sänder 'Ring så spelar vi' live från Växjö"

Om att fylla 40: "Jag blir äldre men inte mer mogen, tyvärr. Jag har fått vita hårstrån i skägget, men det är bara att fortsätta"

ANNONS

Noja: "Att jag inte räcker till. Oavsett hur duktig man blir och hur mycket beröm man får så är jag lite rädd att inte räcka till"

Så rensar jag tankarna: "Träffar mina syskonbarn och min familj. Speciellt mina syskonbarn för då försvinner allt annat"

Förebilder: "Mina föräldrar och syskon. För att de är så starka och alltid ställer upp, och alltid är vänliga. Det är verkligen viktigt att man är stark och snäll. Konstnärlig förebild är Charlie Chaplin"

ANNONS