Ät som en rockstjärna

ANNONS
|

Journalisten Anders Tengner, 56, är nu aktuell med kokboken Ät som en rockstjärna. Med recept, restaurangguide och intervjuer med rockmusikertar han läsarna på en resa bland kött, klassiska sallader och desserter. Stjärnorna som intervjuats är inga mindre än Alice Cooper, Mikkey Dee, Lita Ford, Roger Glover och Eric Singer.

Som ung utbildade sig Anders Tengner till kock, men istället blev han skribent och fotograf. Bland annat som reporter på tidningen OKEJ.

– När skolan var över var jag inte ett dugg intresserad av kockyrket. Då skulle jag ut på turné och skriva rockartiklar. Jag har skrivit artiklar sedan jag var 17 år, men när jag kom hem fortsatte jag laga mat. Så jag hade glädje av min utbildning.

ANNONS

LÄS MER:Han lagar mat med rockstjärnorna

Boken verkar innehålla mycket kött, är det hårdrock?

– Det är inte riktigt en kokbok för de som vill tänka på kalorierna. Eller är veganer. För huvudingridiensen är nötkött, jag älskar kött. Däremot innehåller den några vegetariska recept då jag slår ett slag för alla salladersom ofta görs felaktigt på restaurang. Här får man originalrecepten. En ceasarsallad är en ceasarsallad. En klassiker är en klassiker.

Och boken Ät som en rockstjärna är inte den bästa för de som vill tänka på att minska midjemåttet.

– Jag har en rondör på magen som jag kanske borde springa bort. Men jag gillar inte att träna lika mycket som jag gillar att äta.

I boken bjuder flera kända hårdrockare på anekdoter från livet. Inte bara om mat utan också om familjerelationer och missbruk.

– När man pratar om mat och rock pratar man helt plötsligt om allt möjligt. Alice Cooper berättar väldigt ingående om att han höll på att supa ihjäl sig. Men istället började han äta på finkrogarna. Lita Ford berättar om en uppslitande skilsmässa och det kom upp när vi pratade om hennes familjelasagne.

LÄS MER:Här gör Alice Cooper hemlig spelning i Göteborg

ANNONS

Vilket är ditt favoritrecept i boken?

– Oj, jag älskar så mycket olika mat. Men om jag skulle bjuda någon på middag blir det säkert en hängmörad entrecote som får ligga på grillen. Ett kryddsmör och kanske hasselbackspotatis med ädelost. Till efterätt blir det konjakflamberade jordgubbar med grönpepparsås.

Anders Tengner tipsar: "Världens godaste spareribs"

Långsamt bakade i ugn på låg värme. Det är hemligheten bakom dessa saftig ribs. Ja, och kryddorna förstås. Gör många. De går åt i rykande fart.

1 helt rack färska revbensspjäll, ca 1,5 kg

2 msk salt

1 msk senapspulver

1 msk paprika

1/2 tsk chilipulver

1/2 tsk svartpeppar

1tsk vitlökspulver

4 portioner

Sätt ugnen på 170 grader. Ta fram en långpanna och täck botten med två lager aluminiumfolie som går ut över kanterna. Blanda de torra ingredienserna till en rub. Skär bort hinnan på undersidan av spjällen. Lirka med en vass kniv upp den längs med tills du får grepp om den. Ta en fuktig disktrasa för att få grepp och nyp fast hinnan och dra av den. Hinnan kommer att hindra kryddorna från att tränga in i köttet och är seg och tråkig när det är dags att äta. Det kan vara lite pilligt, men bort ska den.

Rubba fram och baksidan på köttet med kryddorna och lägg det i långpannan. Dela spjällen om de är för långa. Lägg aluminiumfolie ovanpå och vik upp kanterna så att du får ett tätt lock. Spjällen kommer att släppa ifrån sig underbara juicer - de vill du ta vara på. Stek i drygt 1,5 - 2 timmar beroende på hur tjocka spjällen är. De ska börja släppa från benen. Ta ut plåten och klipp upp folien. Lyft ut spjällen. Ta vara på köttsafterna i folien. Så här långt kan du förbereda. Låt spjällen kallna och förvara dem i kylen.

Tänd grillen och låt gallret bli varmt. Grilla spjällen så att de får fin färg. Pensla sedan med BBQ-såsen och se till att de inte bränns. Skär upp spjällen och servera dem med BBQ-såsen och valfria tillbehör.

Texas BBQ-sås

Du kommer att älska den här BBQ-såsen. Den härstammar från grilltrakterna i Texas och är söt, kryddig och rökig. Rökessensen är viktig. Det är den som ger såsen ett riktigt smaklyft. Passar till allt kött. Testa att smaksätta den med en skvätt whisky som variation.

1 sats

Vätskan från spareribsen (avlägsna fettkakan)

1 gul lök

4 vitlöksklyftor

0,5 dl majsolja

5 tsk paprikapulver

1/2 tsk salt

1 tsk svartpeppar

En nypa chilipulver

1,5 dl ketchup

0,5 dl råsocker

2 msk vinäger

0,5 dl amerikansk, gul senap (eller annan vanlig senap)

0,5 dl Worcesterhiresås

3 tsk liquid smoke

Koka ner vätskan från spareribsen till 0,5 dl. Hacka och fräs löken i lite olja i några minuter. Lägg ner hackad vitlök och fräs lite till. Häll i kryddorna och låt dem fräsa med. Häll i allt annat, inklusive juicen från ribsen och koka upp under omrörning. Sjud på låg värme utan lock i en timme. Späd med lite vatten om den blir för tjock. Rör om ibland. Smaka av och justera. Mixa såsen slät med mixerstav. Låt såsen kallna. Förvara den i kylskåp.

ANNONS