Tre klassiskt somriga recept för midsommar

De klassiska smakerna av solmogna jordgubbar, färskpotatis med dill till sillen och ljuset som hänger kvar långt in mot natten – snart är det midsommar. Inspireras av sommarfräsch mat som lockar till gemenskap.

ANNONS
|
Midsommarsillen à la Maria innehåller bland annat en hel del färska örter.
Midsommarsillen à la Maria innehåller bland annat en hel del färska örter. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Midsommarsill à la Maria

4 portioner

Matjessill är för mig kungen av sill och ett måste till grovt rågbröd med smör och ost. Min mormor gjorde ofta en röra där hon vispade grädde och blandade med kaviar och majonnäs. Jag lägger till matjessill och hackade svenska örter i min version.

4 hela matjessillfiléer

1 dl vispgrädde

1 dl majonnäs

1 schalottenlök

1 dl finhackade örter, dill, persilja och gräslök

3 msk kaviar

Skär sillen i mindre bitar och lägg den på ett fat. Vispa grädden fluffig. Blanda grädden med majonnäs i en bunke. Finhacka schalottenlöken och blanda ner tillsammans med finhackad dill, persilja, gräslök och kaviar. Lägg upp sillen på ett fat och toppa med såsen eller blanda ner sillen och lägg i en burk.

ANNONS

Förvara sillen i kylskåpet och låt den gärna få mogna i smak till nästa dag. Servera tillsammans med lagrad ost, smör och bröd.

Nykokt färskpotatis varvas med varmrökt lax och krispiga grönsaker, samt en vispad pepparrotskräm.
Nykokt färskpotatis varvas med varmrökt lax och krispiga grönsaker, samt en vispad pepparrotskräm. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Varmrökt lax med vispad pepparrotskräm

4 portioner

En sallad med allt det goda man vill äta på midsommar. Nykokt färskpotatis varvas med varmrökt lax och krispiga grönsaker. Sedan behövs bara en sak till för att göra rätten komplett – en krämig dressing med sting från finriven pepparrot.

1 kg färskpotatis

400 g varmrökt lax

1 gurka

1 knippe rädisor

2 dl crème fraiche

1/2 dl finriven pepparrot

1 msk flytande honung

2 msk citronsaft

Salt och svartpeppar

1/2 dl plockad dill

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, låt den ånga av ordentligt. Plocka loss laxen från skinnet och dela den i mindre bitar. Dela gurkan i två delar och skär den i långa remsor med en vass kniv eller mandolin. Skölj rädisorna och skär dem i tunna skivor.

Vispa crème fraiche och blanda med hälften av pepparroten, tillsätt honung, citronsaft och krydda med lite salt och peppar. Lägg ut potatis och lax på portionsfat och toppa med skivad gurka, rädisor, pepparrotskrämen och toppa med resten av den rivna pepparroten och plockad dill.

Maria Zihammou toppar årets somrigaste högtid med en midsommartårta med jordgubbar och fläder.
Maria Zihammou toppar årets somrigaste högtid med en midsommartårta med jordgubbar och fläder. Bild: Stefan Edetoft

Recept: Midsommartårta med jordgubbar och fläder

1 tårta, ca 8–10 bitar

Det här min bästa gräddtårta som alltid blir bra och går fint att förbereda. Jag fyller bottnarna dagen innan för att tårtan ska bli riktigt saftig. Grädden blandas med smält vit choklad och behöver stå i kylen, helst över natten, för att bli riktigt kall innan den vispas fluffig.

ANNONS

Chokladgrädde:

5 dl vispgrädde

200 g vit choklad

Tårtbotten:

4 ägg

3 dl socker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

6 msk kokhett vatten

Smör och ströbröd till formen

Fyllning:

1 1/2 l jordgubbar

3 msk flädersaft

Garnering:

1 l jordgubbar

Ätbara blommor

Värm grädden i en kastrull och hacka chokladen. Tillsätt chokladen i en bunke och häll över den varma grädden, blanda tills chokladen smält. Plasta bunken och ställ in i kylen att kallna, helst över natten

Sätt ugnen på 175 grader.

Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt vetemjöl blandat med bakpulver och blanda allt noga till en slät smet. Rör till sist ner det kokheta vattnet.

Smöra och bröa en form med löstagbar kant som mäter cirka 24 cm i diameter. Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter tills kakan är genomgräddad. Låt den svalna något och stjälp upp den på ett galler. Ställ att svalna, täckt med formen.

Rensa och mosa jordgubbarna tillsammans med flädersaft. Dela kakan i två delar och fördela ut jordgubbsblandningen över den nedre kakbotten. Täck med nästa lager och tryck till. Vispa grädden fluffig och fördela över tårtan. Garnera med jordgubbar och ätbara blommor.

ANNONS

LÄS MER:Alla recept du behöver för grillmiddagen

LÄS MER:Recept med vårens primörer: sparris, ramslök och rädisor

LÄS MER:Recept: Egen pasta och tre italienska klassiker

Anmäl dig till nyhetsbrevet GP Mat och dryck

Få tips på vin, öl och recept inför helgen och det bästa från Göteborgs restaurangliv. Ett nyhetsbrev för dig som är 25 år eller äldre.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS