Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2
Jens Nordström och Lena Friblick står bakom boken och utställningen Kryddor från Rosengård.

Kryddor från Rosengård – på Botaniska

Varje stad har sitt Rosengård. Varje förort sin rikedom. På lördagen kom kryddorna till Botaniska för att människor ska mötas genom maten och bli av med sina fördomar.

Nu får göteborgare en chans att möta det hyllade projektet Kryddor från Rosengård när det fortsätter sin Sverigeturné med en fotoutställning på Botaniska.

Sumak, vegeta, kafta, harissa och kubbekrydda är några av ingredienserna som ska synliggöra förstagenerationens invandrade kvinnor och få skeptiska ursvenskar att lägga sina fördomar åt sidan.

- När det var som värst i Rosengård 2010 med kravaller och brända bilar, kände jag att det inte var en rättvis bild av stadsdelen. Jag ville förändra bilden och visa något annat, säger tv-producenten Lena Friblick.

Övertygad om att en stadsdel med 150 nationaliteter är en resurs och inte ett problem drog hon igång tv-projektet där tittarna fick följa med in i köket hos boende i Rosengård från olika länder och framförallt, med olika matkulturer.

- I stället för att resa runt i världen och få intryck kan man bara ringa på en dörr. Maten är ett naturligt sätt att mötas, och för mig är det mötena som är det viktiga. Vi saknar bra samtal mellan människor idag, Vi är så jäkla segregerade.

Och tv-projektet ledde vidare till böcker, matlagning på mässor och kryddvandringar i Rosengårds kolonilotter, något Malmö stad nu använder i sin marknadsföring, som en ny slags urban turism.

Sumbul Hamid, som skrev "de tre bästa recepten från Turkiet" i böckerna, arbetar nu vidare med mångfaldsutbildningen Sumak, där företag arbetar med värderingar, attityder och mångfald med matlagning som utgångspunkt.

Hon har både sett fördomar försvinna, när svenskar för första gången besökt Rosengård, och invandrare synliggöras genom projektet.

- Kvinnor som alltid tagit hand om familjen och lagat mat, en del visste inte vad a-kassa eller skatt var, har kommit ut och pratat inför folk för första gången på svenska och tjänat egna pengar för första gången i sitt liv, säger Sumbul Hamid.

Började som en tv-produktion för TV4, för att visa upp en annan, positivare, bild av Rosengård efter oroligheterna i stadsdelen 2010.

Har sedan lett till två kokböcker, matlagningskurser på mässor, mångfaldsutbildning inom företag, guidade kryddvandringar i Rosengårds kolonilotter, kommersiell försäljning av "nya" kryddor i vanliga matbutiker över hela landet.

Dessutom den fotoutställning som i går hade Göteborgs-vernissage i Botaniska trädgården, och som tidigare ställts ut i Malmö och Växjö.

Utställningen i Botaniskas butik pågår till den 1 oktober.

Mest läst