Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och prinsessan Estelle

Kronprinsessan Victoria har fött en pojke

En prins är född. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel har fått sitt andra barn. – Nu ska vi bara vara tillsammans och njuta av det här, säger prins Daniel.

Spekulationerna har pågått under några dagar om när kronprinsessan Victoria ska föda sitt andra barn. Och på onsdagskvällen kom beskedet som många väntat på när hovet kallade till en pressträff på Karolinska sjukhuset i Solna.

Där mötte en stolt nybliven tvåbarnspappa medierna och berättade att kronprinsessan Victoria klockan 20.28 fött en son. Pojken väger 3 655 gram och är 52 centimeter lång.

– Jag är jätteglad, ni vet ju var mina känslor är någonstans, säger prinsen och syftar på sitt uttalande om att "mina känslor är all over the place" när prinsessan Estelle föddes.

Såväl mor som barn mår bra.

– Allt har gått väldigt bra, det gick fort. Vi kom in i kväll, säger prins Daniel och avslöjar efter en fråga att det fälldes glädjetårar vid födseln.

Det var prins Daniel som klippte navelsträngen, avslöjade han. Däremot visste inte han och kronprinsessan i förväg visste att det skulle bli en pojke.

Prinsessan Estelle vet inte heller att hon har blivit storasyster. Det beskedet får hon först på torsdag morgon.

Vad barnet ska heta blir känt under torsdagen. Då ska kungen kalla till konselj och informera om namn, tilltalsnamn och titel.

Det ska även hållas en vittnesbekräftelse. Vid den kommer bland andra statsminister Stefan Löfven att närvara. Senare ska också Te Deum, en tacksägelsegudstjänst, att hållas.

Ett nyfött barn tar plats som nummer tre i successionsordningen efter sin mamma Victoria och storasyster Estelle.