Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Bord 27

Krogkollen: Utmärkt måltid – men ge oss lite mer service

Veckans Trendiga

Veckans Trendiga

Bord 27

Haga Kyrkogata 14

bord27.se

031-10 90 50

Öppet: mån-lör från 17, sön från 16

Bord 27 är trångt, stimmigt och trendigt, till den grad att vi inte lyckas boka bord vid vårt första försök. Men en söndag är det slutligen vår tur att bänka oss för att se vad den intima lilla krogen vid Handels har att erbjuda.

Jargongen är göteborgsk, det är döh och goa grejer på bordets redan framställda Cava-förslag såväl som på väggmenyn. Menyn är av samma slängiga typ, indelad i tugg (förrätter), käk (huvudrätter) och gött (desserter). Det där otvungna har man ju vant sig vid vid det här laget, nu när hälften av stans restauranger kör bistrostuk och bryter menynormer.

Jag måste säga att jag gillar det. Jag gillar även det som finns på menyn. Här kan man få en trerätters med valfritt innehåll för 350 spänn. Vi kör på det alla tre, och äter innan dess gott salt knäckebröd med solroskärnor och sesamfrön, och dricker öl, vin och rosenkvittenlemonad. Apropå lemonaden så är Bord 27 också nog i tiden att ha en dryckesmeny med bra alkoholfria alternativ, vilket är ovanligare än vad man kan tro.

Råbiffen ska vara den bästa i stan, säger servitören. Så säger de alla om sina respektive råbiffar, men en av oss övertygas och tar in Bord 27:s variant, på kravkött, som förrätt. Den andra i sällskapet beställer sashimi på Fröyalax och själv väljer jag pilgrimsmusslan, som serveras halstrad och lättrökt i sitt skal med sallad på gurka och fänkål.

Allt är mycket, mycket gott. Råbiffen är okonventionell – på det sätt som råbiffar alltid är på restauranger som har ingredienser som yuzu och svartkål på menyn – med sojamajonnäs, picklad rödbeta och potatis. Fina smaker tillsammans, med syra och sälta, och både krispiga och krämiga tillbehör. Själv beställer jag in råbiffen i huvudrättsformatet, en rejäl portion.

Den bästa råbiff jag ätit, säger sällskapet. Ett dygn senare skriver hon på Facebook: Alltså jag drömmer fortfarande om råbiffen på Bord 27. SÅ gott. Så kanske har vår servitör en poäng, även om jag håller Rustik Bistros likaledes okonventionella råbiff högt.

Övriga i sällskapet äter hjortinnerfilé till huvudrätt, serverad med bland annat en ljuvlig rotselleripuré, sidfläsk och äpplen. Även detta en lyckosam komposition, frukt-i-mat-hataren äter den med ett lyckligt litet leende.

Alla tre avslutar med varsin crème brûlée, som, i enlighet med menyn, serveras utan tjafs. Rätt och slätt, med perfekt sockerknäckigt täcke. En utmärkt måltid från början till slut. Bord 27 lyckas med konststycket att ge en matupplevelse där det inte kostar mer än det smakar, utan smakar mer än det kostar.

Men vi saknar frågorna om allt är till belåtenhet, kanske några ord om maten när den ställs på bordet och om vi kanske vill ha kaffe. Lite mer klassisk serviceuppmärksamhet hade inte skadat, den avslappnade göteborgsgoa inramningen till trots.

Mat: Svenskt och lite franskt.

Dryck: Vin, öl, bubbel, cider, alkoholfritt.

Förrätt: 100-120 kr

Huvudrätt: 200 kr

Efterrätt: 80 kr

Öl: Grängesberg pilsner 59 kr

Vin: Rött eller vitt 75 kr

Plus Utmärkt mat i mysig lokal.

Minus Servicen är inte dålig, men den hade kunnat vara mer.

Bild - 2
Mest läst