Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Krogkollen: Piga

Veckans Nykomling

Veckans Nykomling

Piga

Ostindiefararen 11

Julen är över, men vattnet vid Eriksbergskranen badar i ljus från balkongernas julbelysning. Allt känns fortfarande nybyggt. Sedan november finns också restaurang Piga på plats precis vid vattnet, på den vackert göteborgska adressen Ostindiefararen 11.

Lokalen, som i Eriksbergandan känns ny och fräsch från taklampor till toalettdetaljer, är knappt halvfull en tidig söndagskväll, men fylls gradvis på. Det är medelålders par, det är vänner, det är till och med en barnfamilj med en välplacerad barnvagn. En bra blandning av folk, med olika ambitionsnivåer. Personalen är trevlig, självklar och även ärlig om portionsstorlekar och egna smakpreferenser. Vi känner oss mycket välkomnade.

Vid vårt besök är det fortfarande den mer julinspirerade menyn som gäller. Till exempel kan man välja tilltugget glögg och pepparkakor med ädelost. Men vi delar i stället på de friterade fläsksvålarna, med fänkåls- och kumminsalt.

För den som åkt en del Danmarksbåt i sitt liv kanske fläsksvålar för tankarna till ett väldigt specifikt danskt snack. Det här är något annat. Men fläsksvålar är ändock svårt att äta med värdighet. Skamligt knaprigt, syndigt gott.

Till detta dricks Pigas egen pilsner, serverad ihop med en berättelse om dess historia och tillkomst. Och jag, som ska krångla till det med det alkoholfria, får en tjusig fördrink med bland annat äppelmust, lingon och citron. Så ska det se ut!

Sedan kommer aptitretaren: rödvinskyckling med mycket smak på ett litet bröd av något slag. Vi missar tyvärr detaljerna, vi är för begeistrade över läckerheterna.

Vi fnular på innanlår av häst, men fegar ur. Råraksplättarna som i stället kommer in som förrätt badar i fett i sin panna. Löjromen med klassiska tillbehör, och det egna tillskottet kumminpicklad fänkål serveras bredvid. Upplägget känns fnissigt glädjefyllt i all sin fettdrypande vällustighet.

På andra sidan bordet får en av stadens pumpasoppafantaster sitt lystmäte tillfredsställt med en krämig, fyllig soppa som håller den annars ofta dominerande sötman stången.

Budgeten håller även för en huvudrätt, och vi får in en chili med kanel, enbär och ostronskivling, respektive grillad gris, under ett berg av underbart friterad svartkål. Det är gott, men begeistringen har redan nått sin kulmen. Kanelen tar över lite för mycket, säger sällskapet.

Huvudrätter är sällan lika roliga och raffinerade som förrätter, i all sin matighet, här sin köttighet. Men personalen är allmänt älskvärd, och ställer fram extra sås på eget bevåg, helt enkelt för att det är gott med sås.

Nu är vi mätta, men vi delar ändå på en kula glass, här en extraordinärt krämig kanel- och blåbärsskapelse från det egna köket. Som så mycket annat på Piga genomsyras även den av hantverksstolthet och ren och skär matglädje.

Mest läst