Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2

Krogarnas öppettider enda tvistefrågan

Alla var överens: alkoholpolitiken måste vara restriktiv. Men frågan om krogarnas öppettider upprörde känslor.

Fyra politiker var på måndagskvällen inbjudna till seminarium på Handelshögskolan av Alkoholpolitiskt Forum Väst för att diskutera varför alkohol är en sådan laddad fråga: Dario Espiga (S), Kia Andreasson (MP), Ann Cathrine Fogelgren (FP) och Pontus Båth (M).

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Vi är ju egentligen ganska överens allihop, konstaterade Kia Andreasson.

De fyra politikerna höll alla med om att alkohol är farligt och kräver restriktioner. Beslut har fattats om att krogarna i Göteborg inte får hålla öppet senare än 03.00 på fredagar och 05.00 på lördagar. Trots att seminariet egentligen skulle handla om något annat så dröjde det inte många minuter förrän samtalet kom in på krogarnas öppettider. Kritiska röster ur publiken ifrågasatte Kia Andreasson och Dario Espiga, och beskyllde dem för att inte våga ta debatten.

– Jag tar inte den debatten igen. Det har fattats ett beslut i kommunfullmäktige. Det rör alkoholpolitiska åtgärder, sa Dario Espiga.

Trots det tvingades gav sig inte publiken utan styrde ständigt frågorna åt det hållet. Bland pubblikens omkring 50 deltagare fanns bland annat forskare, politiker, krögare, personer som arbetar med missbruk och privatpersoner.

– Vi har en gemensam bild av att alkohol är en drog och skadligt. Varför kan vi då inte acceptera att det behövs restriktioner? Kan den enskilde förändra sig så att vi kan ta ett gemensamt ansvar för att göra det vi måste göra för att minska skadorna?, sa Kia Andreasson.

Pontus Båth argumenterade dock emot att krogarna ska behöva stänga tidigare.

– Det är en begränsning i människors frihet, sa han bland annat.

I övrigt handlade samtalet om hur man ska förebygga osunda alkoholvanor. Där pratades det om information i skola och från föräldrar. Återigen var deltagarna rörande överens.

Mest läst