Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kritiserad våldtäktsdom överklagas

Kvinnan hade minst två promille och rasade ihop utanför krogen. Men mannen i vars säng hon hamnade frias från våldtäkt - enligt rätten fanns inget uppsåt. Nu överklagas domen.

Göteborgs tingsrätt slår fast att den 21-åriga kvinna befann sig i en särskilt utsatt situation. Ändå friar rätten en 46-årig man från misstanken om att ha våldtagit henne eftersom det inte är bevisat att han "förstått eller varit medveten om" att hon var full, skriver metro.se.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Uppsåtet som krävs för en fällande dom går alltså inte att bevisa, anser rätten.

-Med tanke på kvinnans tillstånd så anser jag att det är uppenbart att mannen hade uppsåt. Jag skriver just nu på ett överklagande, säger kammaråklagare Stefan Lind till Metro.

De träffades på en restaurang i centrala Göteborg i början av november. Enligt domen var kvinnan så berusad att hon ramlade och låg kvar på gatan en stund.

De gick hem till mannen och drack mer alkohol och hade därefter sex. Kvinnan uppger att det sista hon minns är att hon gick och lade sig med kläderna på.

En nämndeman hade en annan åsikt än de övriga i rätten. När kvinnan föll ihop utanför krogen måste han ha begripit hur full hon var, enligt nämndemannen, som skriver så här i domen: "Med den insikten tog han med sig målsäganden hem och måste då ha förstått att det var 'fritt fram'".

Kvinnan mår mycket dåligt, säger målsägarbiträdet Ewa Backman Kihl till tidningen.

-Hon är orolig och rädd och väldigt tagen av situationen. Självklart tog hon domen hårt. Både vi och åklagaren kommer att överklaga.

Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, anser mot bakgrund av den här domen, och andra friande domar i våldtäktsfall den senaste tiden, att lagändringen den 1 juli inte var tillräcklig, enligt Metro.

-Jag ser det hela som en bekräftelse på vad vi har befarat, att det lilla steget som vi tog efter åtta år och ändrade från "hjälplöst tillstånd" till "särskilt utsatt situation", inte betyder någonting i praktiken, säger Madeleine Leijonhufvud till TT.