Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kritiserad flyttfirma kör under nytt namn

  Konsumentverket fick upp ögonen för Göteborgs flyttbyrå efter GP:s granskning i höstas. Nu varnar myndigheten på nytt för firman – som har bytt namn, och saknar både yrkestrafiktillstånd och F-skattsedel.

  Efter att GP skrev om Lars Larsson, som fick sin flyttkostnad tredubblad, i augusti förra året började liknande berättelser strömma in. De handlade om saltade fakturor, trasiga möbler, förseningar och situationer som upplevts som hotfulla.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  En rad kunder rapporterade Göteborgs flyttbyrå till Konsumentverket varpå myndigheten gick ut med en varning.

  Nu varnar Konsumentverket på nytt för firman, som numera kallar sig Gbgflytt AB på sin webbplats. Företaget saknar i dag inte bara yrkestrafiktillstånd utan även F-skattsedel.

  Företaget är sedan tidigare polisanmält. Hos polisen i Borås finns en pågående förundersökning om bedrägeri, skadegörelse och olovligt förfogande.

  - Den ligger fortfarande här i vår balans och är inte nerlagd. Men vi har inte hunnit lägga ut den på någon handläggare än, säger Jan-Olof Bothin, biträdande utredningschef vid Boråspolisen.

  Anmälningarna har dessutom drällt in till Allmänna reklamationsnämnden.

  Enligt Konsumentverket ger firman ett muntligt pris vid bokningstillfället som sedan blir betydligt högre när bohaget har lastats in i flyttbilen. Framkörningsavgift, moms, extra timavgift och andra tilläggsavgifter tillkommer. Konsumenten uppmanas att betala det högre priset för att få tillbaka sina saker.

  Flera anmälare har uppgett att de känt sig hotade, enligt Konsumentverket. Myndigheten beskriver även marknadsföringen som otydlig och ofullständig.

  Att bedriva flyttverksamhet utan yrkestrafiktillstånd är olagligt och kan innebära att kundens försäkringsskydd inte gäller. Om ett företag har trafiktillstånd eller inte kan kontrolleras med Transportstyrelsen.

  GP har sökt firmans representanter men de svarar inte på några frågor.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.