Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Kritik av israelisk politik är inte antisemitism

Att världens judar inte kan göras kollektivt ansvariga för israeliska övergrepp och diskriminerande lagar är självklart för oss såväl som för våra meningsmotståndare. Således kan kritik som uttryckligen riktar sig mot israelisk politik inte avfärdas som antisemitisk, skriver bland andra Dror Feiler, talesperson för Ship to Gaza.

Huvudpoängen med vår artikel på GP Debatt (23/8) om israelkritik och antisemitism var att påtala riskerna med att kritik av, och aktioner mot Israels politik slentrianmässigt sammankopplas med antisemitism. Att detta väcker starka känslor bekräftar att frågan är viktig och att den bör tas på större allvar än våra meningsmotståndare gör.

Vi menar att kampen mot antisemitism bör utgå från principen om alla människors lika värde. Vi som deltagit i denna debatt har alla privilegier i Israel som förvägras den femtedel av dess egna medborgare som inte är judar och som därför med lagligt stöd kan diskrimineras vid exempelvis jordköp, bosättning, anhörigmigration, tillgång till utbildning.

Att världens judar inte kan göras kollektivt ansvariga för israeliska övergrepp och diskriminerande lagar är självklart för oss såväl som för våra meningsmotståndare. Således kan kritik som uttryckligen riktar sig mot israelisk politik inte avfärdas som antisemitisk.

Ingrid Lomfors behöver inte motivera varför hon inte vill engagera sig i Judar för Israelisk-Palestinsk Fred (JIPF) eller Ship to Gaza, men när hon hävdar att det beror på förekomsten av antisemitism, är det ett grovt påhopp, som hon rimligtvis borde belägga med hänvisningar till praktik, plattformar eller uttalanden i tal och skrift. Där förekommer absolut ingen antisemitism.

Att församlingarna uttalat åsiktsneutralitet gentemot israelisk politik är bra, men rimmar illa med den praktik vi erfarit. En av hörnpelarna i JIPF:s verksamhet är att bemöta och motverka antisemitism. När vi i Göteborg har försökt att informera, föra dialog eller samarbeta med församlingen kring detta har vi attackerats i församlingsbladet som en israelhatisk organisation, som bidrar till antisemitism. När församlingsmedlemmar från JIPF vill bemöta sådana angrepp blir genmälet refuserat. När stockholmsförsamlingen nyligen bjöd in riksdagspartierna till frågestund var (V):s representant Dror Feiler inte välkommen.

Inte heller påståendet att vi insinuerar att skulden för judehat faller på offren anser Lomfors det nödvändigt att belägga. Vi menar, liksom Lomfors och Sartre, att ansvaret för hatet faller på den som hatar, men givetvis gynnas dessa av att begreppet urvattnas.

Allan Stutzinsky framför personangrepp utan stöd i det vi faktiskt skriver. Han påstår också att Human Rights Watch funnit att anklagelserna att vit fosfor använts mot civila är falska. Vill man syna den bluffen kan man ladda ner den utförliga rapport som HRW har presenterat i frågan: Rain of fire. Israels unlawful use of white phosphorus in Gaza.

Henry Ascher

medlem i Ship to Gaza och i Judar för israelisk-palestinsk fred

Dror Feiler

talesperson för Ship to Gaza, ordförande för Judar för israelisk-palestinsk fred och European Jews for Just Peace

Staffan Granér

medlem i Ship to Gaza och i Judar för israelisk-palestinsk fred

Mest läst