Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Kristofer Folkhammar.

Kristofer Folkhammar | Isak & Billy

Det finns en sylvass humor som skär genom svärtan i romanen Isak & Billy, skriver Elin Grelsson.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Bok

Bok

Kristofer Folkhammar | Isak & Billy

Natur och Kultur

Kristofer Folkhammars debutroman Isak & Billy är en skenbart enkel historia. Två diametralt olika män möts och inleder en relation. Isak, som är fylld av ångest och drivs av skam och självförakt. Billy, fylld av energi och självförtroende, med en aldrig sinande optimism. Deras tvåsamhet präglas av distans och en omöjlighet att kommunicera. Likaså pendlar de båda mellan ett skriande behov av närhet och kvävningskänslor av den förväntade intimiteten.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Skenet av enkelhet bedrar. På 138 sidor lyckas Folkhammar skapa mångbottnade kommentarer kring både relationer, sexualitet och förväntningar på människor. Berättandet kommer stundtals obehagligt nära, fäster linsen på minsta illavarslande blick eller finne på ryggen. Det är ofta svart och sorgligt, men samtidigt finns där en sylvass humor som skär genom svärtan och vrider perspektivet ett halvt varv till.

Manskroppen har sällan så ingående och rakt beskrivits i prosa, inte minst i flertalet välskrivna sexscener. Den blir också en spegel, i vilken känslolivet och mänskligheten skärskådas. I Billys maniska träning och Isaks äckel inför den egna kroppen blir såväl deras förhållningssätt till världen, som deras sexualitet, gripande tydlig. Deras utsatta position i ett heteronormativt samhälle, och deras skilda strategier för att hantera den, inkorporeras i både kropp och sex. Billy blir i detta inte bara den perfekta bögen, fri från skuld och samhällskritik, utan också den perfekta människan. En taggad entreprenör som med stort självförtroende strävar uppåt. Samtidigt är det hans näst intill psykopatiska brist på självinsikt som provocerar mest.

Isak & Billy är en roman som skapar nya språkliga rum kring människa, kropp och sexualitet. Det svenska litteraturåret kunde inte ha börjat bättre.

Mest läst