Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Kristna: Nästan säkert Noaks ark

En grupp kinesiska och turkiska kristna upptäcktsresande hävdar att de har hittat Noaks ark. Från 4 000 meters höjd på berget Ararat i östra Turkiet, där Noaks skuta strandade enligt Bibeln, har den evangeliska gruppen tagit med sig provbitar av en träkonstruktion med bås som de tror att Noak höll djuren i.

Med hjälp av kol 14-datering har det enligt gruppen fastställts att bitarna är hela 4 800 år gamla, vilket skulle stämma med arkens ålder.

-Det är inte hundraprocentigt säkert att det är Noaks ark, men vi tror att det är 99,9 procent säkert, sade dokumentärfilmaren Yeung Wing-cheung till AFP i Hongkong på måndagen.

Gruppen utesluter möjligheten att det skulle handla om ett vanligt hus eftersom inga bostäder någonsin har hittats ovan 3 500 meters höjd i trakten.

Turkiska lokala myndigheter ska nu be Ankara-regeringen ansöka om världsarvsstatus för träkonstruktionen så att den kan skyddas medan en större arkeologisk utredning görs, säger Yeung.

Enligt Bibeln beslöt Gud översvämma jorden därför att människorna levde i synd. Noak undantogs och byggde på Guds befallning en jättelik båt och förde ombord djurpar som skulle återskapa livet när vattnet sjönk undan.

Mest läst