Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Grastorp_1884999_1024 x 683 standard_2012158
Kristina och Jan Nilsson från Grästorp.

Kristina och Jan hjälpte till att stoppa tjuvarna

Tack vare att Grästorpsparet snabbt larmade polis och grannar kunde inbrottstjuvarna gripas.

Det var under natten till onsdag som paret Jan och Kristina Nilsson tipsade polisen om misstänkta fotspår i sitt villaområde i Grästorp, skriver NLT. Kristina Nilsson sov dåligt och rätt som det var fick hon syn på ljuset från en lampa som for förbi utanför sovrumsfönstret.

Hon väckte sin make och när han tittade ut såg han fotspår i snön. Även grannens tomt var full av fotspår.

– Jag ringde polisen direkt. Grannarna är bortresta så jag försökte se i fall någon tagit sig in i deras hus, säger Jan till GP.

Efter att Jan varit i kontakt med polisen reagerade paret snabbt på varsitt forum. Villaområdet har en så kallad grannsamverkan och Jan smsade snabbt grannarna och varnade om eventuella inbrottstjuvar, samtidigt som Kristina la ut ett inlägg och varnade på Facebook.

– Vi tänkte att det var bra om folk var uppmärksamma, även fast det var mitt i natten.

En kort stund efter anlände polisen till paret, men man hann inte stanna länge innan ett nytt larm inkom på polisradion.

– Polisen fick väldigt bråttom, jag tror det var ett tidningsbud som hade sett några klättra ut genom ett villafönster i närheten.

När polispatrullen anlände till nästa hus sprang två män i väg från villan. Men jakten efter tjuvarna blev inte lång. Helt plötsligt slutade tjuvarna att springa och hoppade i ån.

– Det var i Nossan, uppe vid golfbanan, som de hoppade från en liten gångbro - rätt i ån. Det är ju fortfarande en del is på så det känns ju inte som det smartaste, säger Jan.

Strax efter kallbadet kunde polisen dra upp tjuvarna ur vattnet. Men när de greps blev polisen oroad om männen hade blivit för kalla vid vinterbadet:

– De var tvungna att skicka efter en ambulans för att kolla deras kroppstemperaturer efteråt, men det var ingen fara, säger polisens presstalesman Christer Fuxborg.

Att paret var snabba med att larma polisen bidrog till att de kunde gripas. En av männen som greps hade kontanter och smycken på sig.

Det visade sig att flera av grannarna sett fotspår i sina trädgårdar och kunde informera polisen om fler ställen där tjuvarna misstänkts härjat runt under natten. På direktnumret för områdets grannsamverkan är tjuvarna ett hett ämne fortfarande under torsdagen.

– Grannsamverkan har nästan blivit som ett socialt medium efter detta. Det blir att man hjälper till att vakta husen för de som är bortresta framöver, säger Jan.

Mest läst