Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Gunilla Gomér i Alingsås, kristdemokrat och ordförande i abortkritiska Ja till livet, välkomnar det nybildade partiet.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Kristdemokraterna lever farligt

  KD räddades kvar i riksdagen av taktikröstare 2010. I år lever partiet ännu farligare. Förutom rekordsvagt opinionsstöd utsätts Kristdemokraterna nu för en attack från den religiösa högern.

  - Jag skulle bli mycket överraskad om abortmotståndarna får någon betydelse för hur KD lyckas i valet, säger Magnus Hagevi, statsvetare vid Linnéuniversitetet i Växjö.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Han beskriver nybildade Kristna värdepartiet som en extrem falang av den lilla minoritet svenskar som är kritiska till dagens abortlagstiftning. Samtliga ledande personer i det nya partiet, som har ambitionen att plocka väljare från Kristdemokraterna, tillhör organisationen "Människorätt för ofödda", MRO.

  - Hittills har inga företrädare för KD sagt att de går över till Kristna värdepartiet. Men det finns en grupp kristdemokrater som kanske kan komma att använda partibildningen för att förflytta politiken åt det abortkritiska hållet, säger Magnus Hagevi.

  Partiledaren Göran Hägglund har inte velat kommentera det nya partiet, men i riksdagsgruppen finns KD-politiker som tycker att det behövs. Annelie Enochson från Göteborg, som personkryssades in i riksdagen 2010, tror att Kristna värdepartiet kan locka kärnväljare från KD.

  "Det här är en rejäl tankeställare för oss som parti", säger hon i en intervju med Expressen.

  Nu blir kd tydligare

  David Lega, kommunalråd i Göteborg och partiets andre vice ordförande, vill hellre se fördelarna med att abortmotståndarna bildar eget parti.

  - Nu blir det tydligare vad vi i KD står för, att vi är för dagens abortlagstiftning. Jag tror inte att vi tappar några väljare alls, säger han.

  Det är svårt att bedöma hur många av KD:s medlemmar som kan tänkas gå över till det nybildade partiet. I tidigare interna strider, senast 2012 då partiordföranden Göran Hägglund ifrågasattes, har den religiösa högern varit en av flera kritiska grupper.

  Välkomnar nytt parti

  Sjuksköterskan Gunilla Gomér i Alingsås är ordförande i abortkritiska "Ja till livet" och tillhör de kristdemokrater som kritiserat partiledningen. Hon välkomnar det nybildade partiet.

  - Jag är glad åt alla goda krafter som vill begränsa antalet aborter. Synd bara att det inte finns fler partier än Sverigedemokraterna och Kristna värdepartiet som står upp för de ofödda barnen, säger Gunilla Gomér.

  Hennes förhoppning är att Göran Hägglund tar till sig kritiken och vågar prata mer om värdekonservativa frågor. Hon tycker KD-ledaren gör fel som vägrar kommentera det nya partiet.

  - Alf Svensson vågade prata om moral och etik. På den tiden hade vi tolv procent av rösterna, konstaterar Gunilla Gomér.

  Många taktikröstare

  Statsvetaren Magnus Hagevis väljarundersökningar visar att en tredjedel av KD:s väljare i förra valet var taktikröstare. Partiet fick då 5,6 procent.

  - Allt talar för att många kommer att taktikrösta även i årets val. Det som förr kallades "Kamrat 4 procent" är numera främst ett borgerligt fenomen, säger han.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.