Krispaket klart för Grekland

ANNONS
|

Såväl EU och Internationella valutafonden IMF som privata banker deltar, meddelade EU:s permanente ordförande Herman Van Rompuy.

Hjälpen från EU och IMF uppgår till 109 miljarder euro, medan den privata sektorn bidrar med 49,6 miljarder euro.

Nettostödet från banker och andra investerare uppskattas till 37 miljarder euro, plus ytterligare 12,6 miljarder från ett återköpsprogram för skulder, sades det i en slutdeklaration från toppmötet.

Krispaketet gör det möjligt för Grekland att minska sin jättelika statsskuld med 26 miljarder euro fram till slutet av 2014, sade grekiske premiärministern Giorgos Papandreou efter mötet, enligt AFP.

-Vi är ett stolt folk, ett kreativt och hårt arbetande folk. Det enda vi ber om är att få göra stora förändringar i vårt land och vi tänker implementera de här förändringarna, sade premiärministern.

Toppmötet välkomnade Greklands egna ekonomiska reformer, däribland de privatiseringar som nyligen beslutats i parlamentet, och sade sig övertygat om att de uppoffringar det innebär för medborgarna är absolut nödvändiga för den ekonomiska återhämtningen och kommer att bidra till framtida välstånd.

ANNONS

Lån från EU:s krisfond EFSF bli förmånligare, med räntan sänkt till runt 3,5 procent från nuvarande 4,5 procent och med löptiderna förlängda från nuvarande 7,5 år till minst 15 och upp till 30 år, framgick det av slutdeklarationen.

EU-topparna sade sig också välkomna Irlands och Portugals åtaganden att strikt följa sina respektive reformprogram, och lovade fortsatt stöd så länge dessa program efterlevs.

Privata banker erbjuder en omstrukturering av lånen som lättar bördan för Grekland de närmaste åren, meddelade Internationella finansorganet IIF.

Enligt SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist var förväntningarna på paketet i storleksordningen 110-120 miljarder euro.

-Det verkar vara mer än vi förväntat oss hitintills. Man har tagit ett större grepp för att få ner statsskulden till hanterliga nivåer, annars hade man inte hjälpt Grekland, och problemet hade kommit tillbaka.

TT: Vilka effekter får det här för Sverige?

-Effekterna blir inte så jättestora. Men de hade blivit dramatiska om vi hade fått en kollaps i diskussionerna. Vi har en våt filt som legat över Europa, både tillväxtmässigt och finansiellt. Nu har vi lyft undan en del av filten, och det är helt nödvändigt för att minska risken även för Sverige.

Redan tidigare på torsdagen när det såg ut som om ett paket var på väg att sättas ihop, reagerade marknaderna positivt. Bland annat steg många bankaktier och euron steg gentemot dollarn.

ANNONS