Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Robert Aschberg, Janne Josefsson och Maria Sveland.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Krismöte efter "gubbslemsdebatt"

  Årets bästa debatt eller härdsmältan på Gräv 13 i Göteborg? 15 journalister vill att föreningen Grävande journalister ber författaren Maria Sveland om ursäkt efter en debatt med bland andra Janne Josefsson.

  I slutet av fredagens debatt går en kvinna fram till scenen, sliter tag i en mikrofon och vänder sig till publiken.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Tycker ni det är okej att Maria Sveland bjuds in för att under en timme förnedras av tre gubbslem?

  Kvinnan som undrar är Sofia Mirjamsdotter, prisbelönt journalist. Platsen är Svenska mässan och det är Grävande journalisters årliga seminarium som avslutas med mingelkväll och ett evenemang kallat Late night show. I debattpanelen sitter, förutom Sveland, Janne Josefsson, Britt-Marie Mattsson, Robert Aschberg och Täppas Fogelberg. Sara Wennerblom från SVT är moderator.

  Innan Sofia Mirjamsdotter tar ordet har diskussionen om gränser inom journalistik pendlat mellan ämnen som feminism, Silvias nazistiska pappa, pruttTV och Uppdrag gransknings reportage om fattiga barn. Stundtals är tonläget högt.

  När Maria Sveland tycker att SVT:s program Debatt är ett "skitprogram" som hon inte vill vara med i blir Janne Josefsson så upprörd att han ställer sig upp och frågar publiken om de inte tycker att det är en odemokratisk hållning.

  I ett blogginlägg under lördagen beskriver Maria Sveland hur hon uppfattade debatten: "Insåg alla i publiken att på Internationella kvinnodagen valde arrangören att iscensätta ett samtal med tre äldre män som systematiskt förminskade och förlöjligade mig? Jannes ansiktsfärg steg ytterligare en nyans medan han vrålade och svor och sedan tog samtalsledaren ordet och sa att det var dags att avsluta. Jag såg mig omkring och tänkte på hur rädda alla såg ut."

  Under lördagen kom ett öppet brev från 15 journalister, bland dem Sofia Mirjamsdotter, som kräver en förklaring från arrangörerna. Brevskrivarna beskriver debatten som ett angrepp på Maria Sveland och undrar om arrangörerna tänker be henne om ursäkt.

  Terje Carlsson är nyvald ordförande i föreningen. Under lördagen har både han och grävgeneralen Nils Hanson varit seminarieledare under hela dagen och inte hunnit läsa vad som skrivits. Strax efter klockan fem satte sig de båda i ett möte för att reda ut vad som hänt och hur de ska agera på det öppna brevet.

  - Från föreningen beklagar vi att Maria Sveland upplever att det inte blev den debatt som hon bjudits in till. Vi hade ingen dold avsikt med debatten, säger han.

  Hur upplevde du debatten?

  - För mig spelar det ingen roll. Jag beklagar att Maria Sveland upplever att debatten inte blev vad hon förväntade sig.

  Men vad tyckte du själv?

  - Jag vill inte recensera den på det sättet. Ambitionen med Late Night Show var att ha ett uppfriskande samtal i avslappnad miljö.

  Terje Carlsson pratade med Maria Sveland direkt efter debatten och säger att han redan då beklagade om det varit så att den dragit iväg åt ett håll som inte varit avsikten.

  Blir det fler Late Night Shows på kommande Grävseminarier?

  - I föreningen utvärderar vi alla seminariepunkter. Då kan alla medlemmar ha synpunkter. Sedan är det upp till de lokala arrangörerna, nästa år Umeå, att dra sina slutsatser.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.