Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
0817_gbgvald.jpg
Klicka på bilden för att se den större.

Krismöte efter brandbomber mot polisen i Angered

Ett gripande av två ungdomar tros ha utlöst en mindre våldsvåg i nordöstra Göteborg under tisdagsnatten.

Vid kvart i tolv på tisdagskvällen blev en spårvagn utsatt för skadegörelse i Hjällbo centrum genom att någon kastade en stor sten genom en ruta.

– Vi var redan stationerade i området. Vi var beredda på att det kunde bli stökigt. Det verkar tyvärr vara en tradition att göra sådana här saker innan skolstarten, säger polisens presstalesman Stefan Gustafsson.

Två ungdomar kunde därför snabbt gripas, men det gjorde inte natten ett dugg lugnare. De båda gripna hördes och därefter frigavs de av polis. De är 15 respektive 16 år gamla.

00.37 kastas en molotovcocktail mot en väktare på Muskotgatan. Väktaren kan lämna platsen i sin bil utan några personskador.

00.51 Poliser blir lysta på med så kallad grön laser. Två polismän får ont i ögonen efter händelsen. Ett flertal polispatruller har kallats till platsen och de utsätts för stenkastning, fler molotovcocktails kastas av ungdomarna.

01.28 Någon kastar sten genom rutorna på två polisbilar som står parkerade vid polisstationen vid Kultivatorgatan.

02.34 En bil sätts i brand genom att en molotovcocktail kastas mot den på Lilla Hjällbogatan.

Förutom poliserna som upplevde sveda i ögonen har inga personer skadats.

– Förövarna har inte kastat sina molotovcocktails så nära varken väktaren eller polisbilarna. Det verkar mer vara en markering, säger Stefan Gustafsson.

– De har åkt runt på mopeder. Vi har försökt göra gripanden, men de är tyvärr väldigt rörliga och vi har tidvis fått backa undan ur säkerhetssynpunkt.

Stefan Gustafsson vill betona att det rör sig om en liten klick ungdomar som har ställt till med oredan under natten.

– Det är inte som om hela stadsdelen är på fötter och är ute och gör det här. Det är ett fåtal. Vi har en god dialog med många ungdomar i Angered och det finns en god personkännedom hos poliserna där. Det är kanske till och med så att man vet ungefär vilka ungdomar det här är. Nu är det upp till polis och åklagare att kunna bevisa brott.

Krismöte i eftermiddag

På frågan om nya, liknande oroligheter kan väntas under den kommande natten svarar Stefan Gustafsson att polisen kommer att ha samma beredskap med både civil och uniformerad polis på plats.

– Sen är det här inte bara en fråga för polisen. Det handlar om att ta ansvar för barnen. Det här är ungdomar i 15-16-årsåldern som är ute och åker moped och kastar molotovcocktails när de borde ligga hemma och sova. Det är inte rätt, säger Stefan Gustafsson.

I eftermiddag kommer polisen och representanter från Angereds stadsdelsnämnd att hålla krismöte med anledning av nattens händelser.

Mest läst