Krismöte om grekisk public service

ANNONS
|

Greklands premiärminister Antonis Samaras står fast vid beslutet att stänga det statliga radio- och tv-bolaget ERT. Men frågan splittrar Greklands redan bräckliga regering. Samaras koalitionspartner, Evangelos Venizelos från Pasok och Fotis Kouvelis från Demokratiska vänstern, är emot stängningen av ERT som de kallar "oacceptabel". I dag kallade premiärministern de båda ledarna för koalitionspartierna till ett krismöte om beslutet att stänga ERT. Mötet ska äga rum på måndag nästa vecka, rapporterar Reuters.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö är mycket kritisk till stängningen. Hon sitter i styrelsen för den europeiska radio- och tv-unionen EBU, som kräver att den grekiska regeringen ska riva upp beslutet.

ANNONS
-Det är helt förkastligt att man med politiska medel går in och stänger en hel publicistisk verksamhet genom ett knapptryck över natten, i ett land som har ambitionen att kalla sig för en väl fungerande demokrati. Det är ett hån mot det fria ordet, säger Benkö till TT.

Hon ifrågasätter inte att den grekiska staten måste spara, men säger att det borde ha skett på demokratisk väg.

-Om man anser att man vill ha ett nedbantat public service-företag i Grekland, och kanske med en helt annan inriktning, så sköter man en sådan process genom att i en dialog ändra sändningstillståndet och de ekonomiska förutsättningarna. Man går ju inte in som finansminister och rycker ur sladden i väggen så det blir helt tyst och svart i rutan. Det är ovärdigt ett demokratiskt samhälle.

Stängningen har utlöst stora protester bland den grekiska allmänheten.

De två största fackförbunden har utlyst en dygnslång generalstrejk i protest mot stängningen.

Sjukhusen tar bara hand om akutfall och regeringskontor över hela landet är stängda när de anställda strejkar. Även flygtrafiken påverkas när trafikledare lägger ned arbetet under två timmar. Journalister strejkar också och inga tidningar kommer ut.

Atens tunnelbana har minskad turtäthet fram till klockan 21 i kväll och tunnelbanetrafiken till Atens internationella flygplats är helt inställd.

Oenigheten i regeringen kan komma att påverka de övriga euroländernas regeringar, som i dag ska träffas för att diskutera om det är aktuellt med en ny utbetalning av nödlån till Grekland på 3,3 miljarder euro.

Det är i dagarna ett år sedan Grekland skakades av en djup politisk kris, med två nyval, som resulterade i tillsättandet av den blocköverskridande koalitionsregering som nu skakas av ERT-konflikten.

De tre partierna har på pappret 167 av 300 röster i parlamentet, varav 125 är tilldelade Antonis Samaras Ny demokrati.

ANNONS