Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 2

Krisen sätter spår i resandet

Storstäderna gör framsteg, medan en storfavorit får se sig kraftigt omkörd. Våra resvanor sommaren 2012 är kartlagda.

Svenskarna fortsätter resa och i Västra Götaland tillhör vi dem som ökat vårt resande mest. Bokningarna hos Ticket har trots konjunktursvängningar ökat med två procent i hela landet, medan Västra Götaland ökar med hela nio procent.

Samtidigt visar den Novus-undersökning om våra resvanor, som Ticket har beställt, att 45 procent av de tillfrågade planerar en utlandssemester i sommar.

73 procent planerar att göra lika många eller fler resor i år jämfört med föregående år.

För tredje året i rad toppar Antalya och Mallorca listorna över svenskarnas favoritresmål inför sommaren. Destinationerna ligger i topp även hos västsvenskarna.

Största anledningen till att man reser tillbaka till ett resmål är, enligt undersökningen, trevlig befolkning och atmosfär (69 procent) följt av prisläget på resmålet (57 procent) och god mat (55 procent).

Västra Götalands befolkning är aningens mer prismedveten än resten. Motsvarande siffror där är 68 procent, 62 procent och 54 procent.

85 procent av oss uppger dock att maten är ganska eller mycket viktig under resan. Framförallt föredrar de maten i Italien, Grekland och Thailand.

Förutom de traditionella destinationerna har flertalet storstäder vuxit kraftigt inför sommaren. Årets topplista över svenskarnas favoritresmål består till hälften av storstäder. Största ökningen står New York för, följt av London.

- Nytt för i år är att även barnfamiljerna väljer att spendera semestern i en storstad, säger Martin Durnik, marknadschef på Ticket.

När man jämför länder i stället för enskilda destinationer har det skett en liten revolution. För första gången på fem år är inte Grekland det land flest svenskar bokat sommarresor till.

Den forna svenskfavoriten har tappat 24 procent i år jämfört med förra året och blivit omsprungen av både Turkiet och Spanien.

15 procent av de tillfrågade svarar i undersökningen att de inte kommer att boka någon resa till Grekland på grund av den ekonomiska krisen.

Samtidigt visar undersökningen tendenser på att flera i Västra Götaland avvaktar med att boka sin resa till Grekland eftersom de tror att priset på både resor, mat och boende kommer att sjunka.

Tre procent av resenärerna i Västra Götaland kommer att boka fler resor till Grekland för att hjälpa landet på fötter igen.

De fem mest bokade destinationerna för resenärerna från Västra Götaland sommaren 2012. Förra årets placering inom parentes.

  1. Antalya, Turkiet (1)
  2. Mallorca, Spanien (2)
  3. New York, USA (ny)
  4. Cypern (5)
  5. Kreta, Grekland (4)

 

Undersökningen är genomförd av Novus med ett riksrepresentativt urval på 1002 personer mellan den 9 februari och 15 februari 2012.

Mest läst