Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
929243.jpg

Kris i stadsdelarnas ekonomi

Pengarna tryter i stadsdelarna och sparbetingen slår hårt på många håll i Göteborg. Allra värst är det i Majorna-Linné.

Stadsdelarna står för det mesta av den kommunala basverksamheten. De bekostar bland annat förskolor, skolor, äldreomsorg, socialbidrag, omsorgen om funktionshindrade och hanteringen av missbruk och tvångsvård.

Men mot slutet av året lyser det av röda siffror i stadsdelarnas ekonomi. Ingen av Göteborgs tio stadsdelar klarar sin budget utan att knapra på sparat eget kapital. En del har aviserat nya sparprogram.

Allra värst är det i Majorna-Linné där underskottet är 33 miljoner kronor. Kostnaderna för köpt vård för barn och unga drar iväg samtidigt som man inte fått kontroll över kostnaderna för äldreomsorg.

Vid årets slut är prognosen att Majorna-Linné enbart kommer att ha fem miljoner kvar på kistbotten. I en stadsdel som har en budget på drygt 1,6 miljarder är det ingenting.

Även stadsdelarna Östra Göteborg, Norra Hisingen och Lundby har problem med sina minussiffror.

På många håll sätter bostadsbristen i staden käppar i hjulet för stadsdelsekonomin. I Bergsjön och Kortedala, SDN Östra Göteborg, anger förvaltningen bristen på bostäder som en av orsakerna till underskotten.

- Här finns människor som inte har några andra problem än att de inte har tak över huvudet. De skulle ha haft bostad om det inte rådde bostadsbrist, säger Ulf Wallin, chef för individ - och familjeomsorg i Östra Göteborg.

Flera stadsdelar uppger också att antalet personer som behöver socialbidrag ökar. Det gäller dock inte Lundby där det i stället är individ- och familjeomsorg och funktionshinder som går back med 27 miljoner kronor. Man överstiger kostnaden för köpt vård och boende med 100 000 kronor - per dag.

Varför kostnaden rusat iväg vet stadsdelsdirektören Christer Samuelsson inte.

– Antingen har det flyttat in många människor med funktionshinder som behöver stöd eller så beror det på att de bedömningar som gjorts är felaktiga, säger han.

Hur märks nedskärningarna i din stadsdel?

Hör av dig till oss!

Gunilla Grahn-Hinnfors
[email protected]
031-62 41 73

Sarah Britz
[email protected]
031-62 42 56

Mest läst