Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Kriminella gäng har försvagats

GÖTEBORG: I fjol dömdes 70 gängkriminella i Västra Götaland till fängelse. Det drabbade, enligt polisen, Original Gangsters hårt. - OG är försvagat. Åtminstone temporärt, säger Ronald Bagge.
Inte mindre än 171 år på anstalt delades ut under 2004, när det gäller anhängare till de sex-sju större brottsorganisationer som i dag finns representerade i och runt Göteborg.
Att spekulera i vem eller vilka som expanderat och vem eller vilka som tappat marknadsandelar, är oerhört känsligt.
- Det här är ingen verksamhet som bör glorifieras. Vi får inte låta de här individerna skrämma oss. De lever ju enbart på ryktet om sin slagstyrka, poängterar utredningskommissarie Ronald Bagge.

Underrättelsekollegan Rolf Andersson är försiktig när han pratar om det senaste årets utveckling.
- Original Gangsters är tillfälligt decimerat. Brödraskapet Wolfpack existerar numera knappt i Västsverige. Bandidos och supporterklubben X-Team har vuxit. Sammanslutningen Tigrarna märks mer och mer, även om många av dem sitter på kåken just nu.
Han tillägger:
- Fast det går inte alltid att sätta etiketter på dessa människor. Här knyts massor av oheliga allianser. Variationerna i kretsen kring ledarna är stor.

"Persiennmordet" startade krig
För OG innebar några enskilda episoder under 2004 att flera företrädare hamnat innanför murarna:
Efter "persiennmordet" i Gårdsten fälldes två medlemmar och dessutom grundaren Denho Acars lillebror. Händelsen skapade också ett krig i den undre världen, med Bandidos X-Team som huvudmotståndare.
Efter en grov utpressning mot en näringsidkare i Vasastan åkte ytterligare fyra personer in. Däribland en 28-åring, som utlämnades från Holland. Han var med om skottlossningen på Näsets badplats 2001 och beskrivs av polisen som mycket farlig.
Efter dödsskjutningen i Biskopsgården i februari har tre män, som är vänner till 28-åringen och anses associerade med Original Gangsters, åtalats. Rättegången mot dem startade i onsdags.

Förvisades från Göteborg
Frågan om i vilken mån avhopp från OG-organisationen förekommer, vill varken Ronald Bagge eller Rolf Andersson svara på.
Det lär dock vara så att sympatisörer hört av sig för att se vad vittnesskyddsgruppen har att erbjuda i utbyte mot information och beskydd.
- För den som tjallar och sedan råkar åka in i fängelse kan nog ett par år kännas ungefär som 30, summerar Ronald Bagge.

2001 sparkades en 29-årig medlem. Han skall, av Acar, ha förvisats från Göteborg till en mellansvensk stad. Även en tidigare vicechef, bosatt i Frölunda, påstås nyligen ha kickats.
Bedömare hävdar att Original Gangsters fortfarande är som mest inflytelserikt i Bergsjön och Kortedala. Det sägs också att andra nätverk i dagsläget dominerar övriga stan.
15 MED OG-ANKNYTNING

Denho Acar, 30 år, Angered:
Grundare av och så kallad president i Original Gangsters. Dömdes år 2000 till sex år fängelse för grovt rån i Södertälje. Har nyligen flyttats från Hall till Kumlabunkern.

Släkting, 24 år, Gamlestaden:
Inte medlem. Bror till Denho Acar. Dömdes i somras till fem års fängelse för stämpling till mord, avseende dödsskjutningen i Gårdsten 2002.

Medlem, 21 år, saknar fast adress:
Dömdes i somras till rättspsykiatrisk vård, både för mordet i Gårdsten och för att ha dränkt en man i Säveån. Befinner sig på institution i norra Sverige.
Medlem, 29 år, Lunden:
Dömdes i våras till fem års fängelse för medhjälp till Gårdstensmordet. Tidigare straffad för bland annat grovt vapenbrott.

Medlem, 30 år, Majorna:
Länge med i gängets innersta krets. Dömdes i december i Huddinge tingsrätt till tre års fängelse för narkotika- och vapenbrott. Domen har ännu ej vunnit laga kraft.

Ledarfigur, 28 år, saknar fast adress:
Medlem eller tidigare medlem. Tillhör en etnisk grupp som begår brott som inte alltid sanktionerats av OG. Nära vän till Acar. Utvisades ur Sverige i samband med domen efter skottlossningen på Näset 2001. Dömdes i september till 14 månaders fängelse för utpressning mot en näringsidkare på Vasagatan.

Associerad, 36 år, Örgryte
Tidigare medlem. Tillhör samma grupp som 28-åringen. Åtalad som misstänkt för delaktighet i mordet på en 48-årig yrkesförbrytare i Biskopsgården i februari. Ingick även i utpressningshärvan i Vasastan.

Associerad, 21 år, Västra Frölunda:
Medlem eller tidigare medlem. Tillhör samma grupp som 28-åringen. Åtalad som misstänkt för delaktighet i mordet i Biskopsgården i februari. Ingick även i utpressningshärvan i Vasastan.

Associerad, 23 år, Angered:
Medlem eller tidigare medlem. Tillhör samma grupp som 28-åringen. Ingick även i utpressningshärvan i Vasastan. Dömdes i förra veckan till 16 månaders fängelse för ett försök till värdetransportrån i Västerås - tillsammans med vice chefen i Naserligan.

Associerad, 40 år, Högsbo
Inte medlem. Bror till 28-åringen. Åtalad som misstänkt för medhjälp till mordet i Biskopsgården i februari.

Släkting, 23 år, Bergsjön:
Inte medlem. En av Denho Acars anhöriga. Friad från misstanke om delaktighet i mordet i Bergsjön 2001. Dömd för utpressning mot en flicka som fått ut ersättning efter Backabranden. Inte frihetsberövad i dag.

Medlem, 36 år, ort i Bohuslän:
Tidigare bosatt i Halland och i Frölunda. Senast villkorligt dömd för narkotikabrott. Påstås numera befinna sig i Norge. Inte frihetsberövad i dag.

Släkting, 24 år, saknar fast adress:
Medlem. En av Denho Acars anhöriga. Ej dömd för någon grövre brottslighet. Inte frihetsberövad i dag.

Medlem, 29 år, Hisings Backa:
Dömd till tre och ett halvt års fängelse med medverkan i skottlossningen mot Park Lane i oktober 2000. Inte frihetsberövad i dag.

Medlem, 31 år, Frölunda:
Den person som ansvarat för OG:s ekonomi. Hans nuvarande status är dock osäker. Denho Acar hävdar att 31-åringen inte längre är med. Ej dömd för någon grövre brottslighet. Fick sin bil sönderbombad av Bandidos X-Team på Ankargatan i mars. Inte frihetsberövad i dag.
Mest läst