Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

studio1
Phil Anquetil från London jammar för sig själv i ett av de mindre rummen. Akilan Kanagenthran från musikförlaget Phrased Differently hoppas på en hit.

Kreativiteten flödar under låtskrivarveckan

MUSIK: De har skrivit femtio nya låtar. På fyra dagar. Men för Curtis Richardson är låtskrivarveckan i Varberg rena semestern. - Yeah, jag har blivit väl omhändertagen och kreativiteten flödar som aldrig förr, säger han med ett mullrande skratt.
Apelsinjuice, kaffe, cornflakes och cola light.
Klockan är strax efter tio på förmiddagen när Curtis Richardson och Hiten Bharadia plockar upp sin frukost ur en plastpåse från Hajens lågprismarknad.
De sitter i lunchrummet på Recordiastudion i Varberg och väntar på att deras kollegor ska masa sig ur sängarna borta på vandrarhemmet vid fästningen.
Om en timme måste arbetet vara i gång. Om en timme ska arton låtskrivare från England, USA, Tyskland, Italien och Sverige ha satt sig i grupper om tre och tre och börjat skriva sånger. Annars spricker tidsschemat där. Känn på det ackordet.
Fungerat oerhört väl
- Det låter kanske hysteriskt men har fungerat oerhört väl, säger Hiten Bharadia och jämför sin musikaliska löpande band-princip med legendariska låtfabriker som Brill Building och Motown. Och formeln, vägen till framgång, ser likadan ut i ett novembergrått "Waarburg" 2006 som i New York eller Detroit på 60-talet.
- Vi skriver låtarna och artisterna sjunger dem. Det är inte svårare än så. Alltför många artister tror att de både kan sjunga och skriva låtar, men egentligen är det bara George Michael som fixar det i dag, menar Hiten Bharadia.
Som före detta talangscout på mäktiga Universal i London kan han sniffa fram en hitmakare i en gödselbrunn. Tillsammans med gamle rockfunkaren Paulo Mendonca och producenten Fredrik Larnemo, som ligger bakom hela projektet, har Hiten Bharadia lockat om inte gräddan så i alla fall en samling rejält rutinerade låtskrivare till Fredriks studio i Varberg.
En av dem sitter på andra sidan matbordet och drar lite förstrött i sin orangea fleeceväst. Curtis Richardson från New York har skrivit amerikanska listettor åt Jennifer Lopez och LL Cool J, gjort flera sånger åt Joss Stone, Rhianna, Jessica Simpson, Craig David, American Idol-vinnaren Kelly Clarkson och nu senast åt svenska Idolvinnaren Agnes.
För honom är låtskrivarveckan i Varberg en glad överraskning, en kombination av kreativt arbetsläger och behaglig retreat. Hur det nu går ihop?
- Vi inspireras av varandra och ger konstruktiv kritik utan vara avundsjuka. Atmosfären här är väldigt skön, både seriös och opretentiös på en gång. Mycket beroende på att han, Curtis pekar på Fredrik Larnemo, springer runt och servar oss hela tiden.
- Det gör att vi helt och hållet kan fokusera på att skriva låtar.
Phil Anquetil från London nickar instämmande och berömmer hela upplägget, allt från att de arbetar med olika låtskrivare varje dag till att arbetspassen avrundas med att de själva spelar upp sina färdiga låtar för gänget.
- Alla måste anstränga sig och ingen kommer undan, skrattar han.
Klockan närmar sig elva och Hiten vill hemskt gärna spela några låtar innan dagens arbete drar i gång och GP inte längre får störa. Vi tar en snabb promenad genom Fredrik Larnemos imponerande bygge, där Ulf Lundell spelade in Slugger, och stannar till i den största studion.
Hiten Bharadia sållar bland ljudfilerna och trycker först igång en Bon Jovi-liknande rocklåt, "lämplig för Ronan Keating", därefter en soulballad avsedd för Craig David eller Usher och till sist något storslaget och tårdrypande som han menar skulle funka perfekt för Andrea Bocelli eller Il Divo.
Det låter bra. Till och med riktigt bra när Hiten Bharadia säger att ingen av sångerna tagit mer än fem timmar att skapa, från första ackordet till färdig demoinspelning. Och Hiten Bharadia är nöjd. Det riktigt strålar om honom.
- Fast nu börjar det riktiga jobbet. Att sälja in sångerna till olika skivbolag är en tidsödande och omständlig procedur, skrattar han.
Och plötsligt kryper den krassa verkligheten på, den som gör att låtskrivarna trots allt samlats i Varberg. För även om alla försäkrar att de haft en riktig toppenvecka så är det ingen ideell verksamhet som Fredrik Larnemo bedriver i Varberg.
- Nej, det skulle aldrig fungera. Men jag vill inte gå in på den ekonomiska uppgörelsen eller hur vi delar upp rättigheterna. Det är en affärshemlighet, säger Fredrik Larnemo.
Mest läst