Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kravaller och bråk på gatorna i Aten

Den grekiska regeringen fick igenom sitt besparingspaket i dagens parlamentsomröstning, rapporterar CNBC och AFP. Demonstranter beväpnade med gatsten och stålrör slåss mot kravallpolis i det grekiska parlamentets närhet, rapporterar TT:s utsände efter omröstningen.

Drygt två timmar senare än planerat kungjorde talmannen i parlamentet resultatet. Det blev 155 röster för regeringens åtstramningar och 138 röster mot. Fem avstod från att rösta och två deltog inte i omröstningen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Det blev som väntat ett avhopp från regeringspartiet Pasok, men det vägdes upp av att även motståndarsidan förlorade en anhängare.

I sitt slutinlägg försökte oppositionspartiet Ny demokratis ledare Antonis Samaras luta sig mot de våldsamma protesterna runt omkring parlamentet. Han förklarade att han inte vill låta sig styras av någon annan än det grekiska folket, rapporterar TT:s utsände.

Giorgos Papandreou svarade med ett slutinlägg:
– Hela Europa vet att vi har bluffat, men oppositionen undviker alltid den frågan, sade han.

– Sluta låtsas vara patrioter, tillade han.

Han förklarade även att han nu vidtog de tuffa åtgärderna med nationens intresse för ögonen.
– Jag kommer att fullfölja denna politik oavsett vad det politiska priset blir för min egen del.

Fortsatta oroligheter

Samtidigt som parlamentsledamöterna började rösta om krispaketet gick demonstranter till attack mot finansdepartementets kontor. Omkring 30 personer med järnrör och andra tillhyggen bröt sig in genom fönster på entréplan och våningar högre upp.

Polisen svarade med tårgas och jagade demonstranterna in på närliggande gator.
Tre personer skadades, enligt polisen.


Merkel kommenterar

Tysklands förbundskansler Angela Merkel kommenterade enligt AFP att var "väldigt goda nyheter" att det grekiska parlamentet godkänt det hårda åtstramningspaketet.

Små marknadsreaktioner

Marknadsreaktionerna var små, omedelbart efter beskedet att det grekiska sparpaketet passerat parlamentet. De ledande Europabörserna, som stigit rejält inför omröstningen, var stabila.

Cecilia Hermansson, chefekonom på Swedbank, säger till TT att det är ett positivt, och väntat, besked.

– Det här betyder att vi kan undvika en större kollaps i det korta perspektivet. Om det hade blivit ett nej så hade det skapat en oerhörd osäkerhet över utvecklingen så det här är ett väldigt välkommet besked, säger hon.

Dagens omröstning visar att Grekland nu tagit ansvar för sin del av processen, menar hon.

– Sedan får vi se hur det går i morgon när man ska tala om själva implementeringen av programmet, men det här är ett viktigt steg.

Nästa steg är att euroländerna fattar beslut om en delbetalning till Grekland på 12 miljarder euro.

– Det låg ju ett villkor om att parlamentet ställde sig bakom sparpaketet. Så nu borde det vara ganska lätt för euroländerna att fatta det beslutet, säger Hermansson.

Upprörda turister

Ut på gatorna omgärdar avspärrningarna ett flera kilometer stort område kring torget, inringat av landets parlament och lyxhotell.

Hotellen har också angripits och stärkt säkerheten med extra vakter, klätt fönster och entréer i täcken av plåt. Gäster släpps in och ut genom bakdörrar.

Många av de boende på hotellen är journalister, ditresta för att följa och rapportera om protesterna. Men där finns även vanliga turister som upprörda berättar om hur de angripits och bestulits i tumultet.

Från gränder, där poliser ännu patrullerar, hörs långt in på natten skall från polishundar, blandade med busvisslingar och ljudet från någon enstaka moped som kör förbi. Emellanåt hörs knallskott.

– Det blir värre i morgon. Jag har pratat med folk som är på väg från andra grekiska städer. Det blir mycket folk, säger Theo.

Han är medlem i proteströrelsen "300 greker" och är en av dem som varit med i nattens batalj på torget. Han vill inte uppge hela sitt namn, av rädsla för rättsliga följder.

Vill folkomrösta

Theo står vid rörelsens samlingstält, bland ett 50-tal andra medlemmar. De har sedan slutet av maj samlat in över 100 000 namnunderskrifter mot regeringens krispolitik och åtstramningarna och kräver en konstitutionell reform, så att Grekland i framtiden styrs som Schweiz, med folkomröstningar om alla viktigare frågor.

Han beklagar upploppen, särskilt attackerna mot hotellen. Han antyder som många av demonstranterna TT talat med att de initieras av professionella bråkmakare i maskopi med polisen och myndigheterna.

Syftet skulle vara att skrämma bort vanligt folk från torget och minska opinionstrycket mot politikerna i parlamentet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.