Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
476751.jpg

Kravaller hotar Varvet

Samma dag som GöteborgsVarvet genomförs planerar högerextremister att demonstrera mot moskén vid Ramberget.

Göteborgspolisen har fått bekymmer.

Den ska inte bara hålla ordning på trafiken under Göteborgsvarvet med 59 417 deltagare och hundratusentals människor i rörelse den 21 maj.

Två demonstrationer samma dag kan orsaka svårigheter:

• En organisation som kallar sig Försvarskåren Sveriges Självförsvar har begärt tillstånd att demonstrera mot moskén vid Ramberget. Moskén invigs officiellt veckan efter. Demonstrationen, som också fått stöd av Nationaldemokraterna, är tänkt att samlas vid Backaplan klockan 11.00 och pågå fram till 17.00.

• Göteborgs nätverk mot rasism planerar att stoppa högerextremisterna och har ansökt om demonstrationstillstånd från Kvilletorget klockan 10. Också den demonstrationen avslutas 17.00.

Under eftermiddagen passerar Göteborgsvarvet bara något kvarter från platsen där demonstranter från de båda lägren kan komma att konfrontera varandra.

– Under ett par timmar på eftermiddagen passerar sexhundra löpare varje minut. Men just där brukar det inte vara så mycket publik, säger tävlingsledaren Bo Edsberger.

Polisen för nu diskussioner med arrangörerna av demonstrationerna i hopp om att hitta en lösning som tillvaratar båda sidors demokratiska rättigheter utan att leda till kravaller. Och utan att störa Götebirgsvarvet.

I färskt minne finns den demonstration mot ”svenskfientlighet” som Sverigedemokraternas ungdomsförbund arrangerade den 10 april i centrala Göteborg. Det krävdes en betydande polisinsats, med förstärkning från andra polismyndigheter, för att ett hundratal sverigedemokrater skulle kunna genomföra en manifestation som möttes av burop, smällare och äggkastning från betydligt fler motdemonstranter.

Också denna gång lär mot- demonstranterna bli fler.

Försvarskåren Sveriges Självförsvar är en skapelse av Björn Cederström, en 63-åring bosatt i Motala med miljonskuld hos kronofogden. 2008 startade han Maria Hjälpen utifrån den katolska församlingen i Vadstena. Något år senare skrev han debattinlägg för National- socialistiska Svenska Arbetarpartiet. I slutet av förra året drog han i gång Sveriges Självförsvar (som han på hemsidan förkortar SS).

Björn Cederström säger att Försvarskåren har lokalavdelningar på 24 orter i Sverige. På hemsidan finns dock inte något telefonnummer angivet för att komma i kontakt med organisationen.

Är demonstrationen mot moskén i Göteborg det första publika arrangemang Sveriges Självförsvar genomför?

– Ja, det kan man väl säga. Jag har ju varit med och gjort inlägg på facebook och så.

Tidigare startade du NSSAP?

– Nej, däremot har jag väl varit behjälplig med saker och ting. Den kille som hade hand om det var Lars Hedengård. Det blev bara pannkaka av alltsammans. Försvarskåren har inget med nazistiska yttringar att göra.

Men du har själv skrivit för nazistiska NSSAP?

– Vill du ha den biten kan vi avsluta samtalet här och nu.

Och dina ekonomiska bekymmer?

– Men vad har det med det här att göra?

Det kanske är av intresse för dem som funderar på att betala in medlemsavgift till Försvarskåren på ditt privata bankkonto?

– (Klick.)

0427_varv_moske_webb.jpg

Att demonstrera, med eller utan tillstånd i förväg, är en demokratisk rättighet.

Endast i undantagsfall kan polisen vägra tillstånd till en demonstration. Polisen har inte rätt att upplösa en demonstration bara för att arrangören inte sökt tillstånd i förväg.

En demonstration kan dock upplösas om det uppstår en upploppsliknande stämning vid demonstrationen, fara för de närvarande eller allvarlig störning av trafiken.

Mest läst