Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Krav på skärpt kontroll av äldrevård

Socialdemokraternas ledare Håkan Juholt vill ha en uppgörelse över blockgränsen om äldrevården.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Och Svenskt Näringsliv kräver skärpt kvalitetskontroll och stängning av privat äldrevård som inte håller måttet.

Efter de senaste turerna kring det privata vårdföretaget Carema som dragit på sig mer än 150 anmälningar hos Socialstyrelsen, efterlyser nu Håkan Juholt och Svenskt Näringsliv i var sin debattartikel kontroll och reglering av den skattefinansierade äldrevården.

"Skälet till att larmrapporterna aldrig tar slut är att politikerna flyr från sitt ansvar och hänvisar till anställda, myndigheter, kommuner och vårdbolag", skriver Juholt i Dagens Nyheter.

Riskkapitalbolag med vinstmaximering som främsta drivkraft ska inte förekomma i den skattefinansierade äldreomsorgen, anser han. En bred politisk uppgörelse krävs för att säkerställa kvaliteten och garantera att medel för äldreomsorgen kommer de äldre till del.

"Det viktigaste nu är att stärka kvalitetskontrollen", skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitiska frågor hos Svenskt Näringsliv, i Svenska Dagbladet. De aktörer som vill in på marknaden ska granskas noga vad gäller kompetens och ekonomisk styrka, anser han. När verksamheten väl är igång ska den utvärderas och stå under effektiv tillsyn. "Verksamheter som inte håller måttet kvalitetsmässigt måste kunna stängas med kort varsel", skriver han.

Juholts debattartikel innehåller nio punkter om äldrevården som han vill förbättra. Det gäller bland annat demensvård, boendefrågor, pensioner och mat.

Men ansvarigt statsråd, barn- och äldreminister Maria Larsson (KD), är inte helt imponerad över utspelet:

-Han har faktiskt inte en enda krona avsatt för detta i Socialdemokraternas budget, säger hon till TT.

Juholt anklagar regeringen för att ha "abdikerat från sitt ansvar", något som Larsson inte vill kännas vid.

-Kommunerna har huvudansvaret för förbättringar men den här regeringen har gjort mer än någon annan regering för att öka kvalitetskontrollen, säger hon och nämner bland annat en ny tillsynsorganisation, brukarundersökningar och en skärpning av lex Sarah.

Däremot tycks Juholt och Larsson ha en samsyn om riskkapitalbolag inom vård och omsorg. Maria Larsson beskriver det som "helt enkelt oacceptabelt" att sådana bolag genom olika konstruktioner kan undgå beskattning i Sverige och i stället lägga vinsterna i skatteparadis.

En utredning om skattelagstiftningen pågår enligt Larsson inom finansdepartementet.

-Om jag minns rätt ska den vara färdig 2013 men det kan finnas anledning att vidta åtgärder redan innan dess.