Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Tim Swüste och Magdalena Sundqvist är ledamot respektive ordförande i föräldraföreningen Anneberg–Älvsåker. De anser att Kungsbacka kommun borde ha en ambitiösare målsättning för att minska barngrupperna i förskolan.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Krav om mindre förskolegrupper

Målet är att minska förskolegrupperna till 17 barn per grupp. Samtidigt som Skolverkets riktmärke är 15. Detta gör föräldraföreningen Anneberg–Älvsåker mycket kritisk.

– Det är förvånande hur kommunen väljer att tolka Skolverkets rekommendationer. Kungsbacka, som dessutom är en förhållandevis rik kommun, säger föreningens ordförande Magdalena Sundqvist.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Gruppstorlekarna var en anledning till att föreningen bildades. Att barnen ska ha det bra och föräldrarna känna sig trygga medan de är på jobbet är ett självklart argument. Liksom att förskolepersonalen måste ha en dräglig arbetsmiljö.

– Det verkar som om ansvariga tjänstemän och politiker inte tar frågan på lika stort allvar som andra saker. Jag tror att de många gånger klarar sig eftersom de flesta föräldrar är i behov av förskolan ett visst antal år och inte orkar driva frågan.

2004 satte kommunen som mål att grupperna skulle ner till i snitt 17 barn. Det har fortfarande inte klarats av. Två gånger om året, på våren och hösten, mäts gruppstorlekarna. Just nu ligger snittet på 18 barn, men sett på helåret är genomsnittet drygt 17,5.

Larry Söder (KD), ordförande i nämnden för förskola och grundskola, kommenterar målet:

– Vi har inriktat oss på 17 barn per grupp och inte diskuterat lägre. Det är en ekonomisk fråga som vi får klara av det första målet innan vi går vidare med nästa.

Socialdemokraterna och Vänsterpartiets vill i sin gemensamma budget för nästa år satsa 20 miljoner kronor på insatser för att minska barngruppernas storlek.

– Vi pratar om arbetslinjen och att Kungsbacka är en så bra barnkommun. Då måste vi politiker sätta ner foten. Vi vill se att kommunfullmäktige tar ett principbeslut på att grupperna ska ner till 15 barn per grupp, säger nämndens andre vice ordförande Maj-Britt Rane Andersson (S).

Föräldraföreningen Anneberg–Älvsåker tänker driva frågan vidare.

– Jag tror att det här kommer att bli en viktig valfråga i Kungsbacka. Och är kommunen intresserade av att locka hit fler barnfamiljer borde de ändra sig, säger Magdalena Sundqvist.