Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vägvalet välkomnar kraven på folkomröstning om trängselskatten och anser att väljarna är kapabla att rösta efter eget huvud, skriver debattörerna.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Krav om folkomröstning kraftig signal

På sex månader har GT lyckats samla in över 56 000 namn för en folkomröstning om trängselskatten. Det är en kraftig signal till partierna bakom trängselskatten, skriver Theo Papaioannou och Håkan Andersson (VV).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Trots att det varit klart sedan nyår att GT gått iland med namninsamlingen har ingen gruppledare från de etablerade partierna definitivt sagt om de stödjer en folkomröstning eller inte. I stället har ledande politiker valt att dumförklara en eventuell folkomröstning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Kia Andreasson (MP) påstår att det är för sent att folkomrösta. En miljöpartist som enligt sitt partiprogram ska värna om delaktighet i viktiga beslut: ”När stora och viktiga beslut fattas bör alla få delta. En beprövad form för detta är folkomröstningar.”

Jonas Ransgård (M) har valt att problematisera en folkomröstning och dess frågeställning. Han vill ha garantier för att nej-röstare förstår vad de säger nej till. Varför problematiserades inte beslutet om trängselskatt innan det togs 28 januari 2010? Det kunde minsann beslutas i rekordfart utan att konsekvenserna var utredda för exempelvis Backaborna, affärsidkarna eller låginkomsttagarna.

Väljarna kapabla

Göteborg står nu för andra gången på drygt två år inför kravet på en folkomröstning och ett val 2014. Vägvalet välkomnar båda dessa och anser att väljarna är kapabla att rösta efter eget huvud i en folkomröstning, likaväl som de klarar att rösta på ett parti. Eller ska vi även på partisedlarna beskriva konsekvenserna om vad som kan ske om respektive parti får makten? För det brukar man ju annars lyfta fram i en valkampanj. Varför gäller inte det folkomröstningsfrågan?

Att problematisera folks kunnande och förmåga att avgöra olika frågor är inte ett steg mot att skapa dialog mellan politiker och medborgare. Det är ett steg tillbaka.

Theo Papaioannou (VV)

partiledare

Håkan Andersson (VV)

partisekreterare