Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
Krakow.

Krakow

Krakow

Karl Gustavsgatan 28

www.krakow.nu

Efter att ha serverat göteborgarna polsk bondekost i lyxtappning i flera decennier är Krakow en klassiker som har många stammisar. Och det är inte svårt att förstå. Den mörka lokalen strålar ut erfarenhet av att göra sina gäster nöjda.

Hur har då det polska kulturarvet förvaltats? Vi blir vänligt bemötta i entrén och visade till ett bord. Efter ett par minuter frågar en servitris artigt men stramt om vi är redo att beställa. En snabb titt i menyn ger klara besked. Här finns mycket som frestar tomma magar: Golonka, polsk korv eller kyckling, skinkstek, rödbetssoppa, piroger och mycket annat.

Vi väljer en klassiker, panerad ost med stekt potatis, tartarsås och sallad, och schnitzel (Royal) fylld med skinka och ost. Till det pommes frites och sallad. Upplägget på tallrikarna är småtrist, de rektangulära huvudingredienserna placerade i mitten och potatisen vid sidan liksom salladen. Dessutom ser de rikliga portionerna så lika ut att vi har svårt att skilja dem åt. Inga poäng för det konstnärliga inslaget här.

Den skink- och ostfyllda schnitzeln smakar som på ort och ställe, det vill säga i Polen. Hade förmånen att avsmaka en Royal på en krog på ströget i Sopot häromåret. Krakow på Karl Gustavsgatan tillagar inte rätten sämre – snarare tvärtom. Ett stort plus också för klicken med surkål på tallriken. Denna kulinariska läckerbit är i högsta grad underskattad i Sverige.

Kanske var förväntningarna lite för höga för en rätt som stolt kallas klassiker. De panerade osten var perfekt friterad, lagom hård och knaprig yta med varm smält ost innanför men nästan helt smaklös. Blygsam kryddning är en snäll beskrivning. Potatisens gyllenbruna stekyta såg också inbjudande ut men väckte heller inte smaklökarna.

Även om Krakow har hög trivselfaktor verkar inte restaurangen helt anpassad för rullstolsburna gäster. Det kan vara svårt att ta sig längst in i lokalen som har tre höjdnivåer. Dessa skiljs åt med en avsats.

Helhetsintrycket är ändå att krogen håller en god mittenklass och har visat sig ha ett koncept som överlever det mesta. Men om maten ska mer än mätta måste köket hålla en jämnare nivå.

Pris: Rimligt

Varmrätterna tömmer inte bankkonton utan rör sig från 100-lappen och uppåt. Våra val, panerad ost (119 kronor) och Schnitzel Royal (159 kronor), var inga undantag. Ett glas husets vin kostar 59 kronor.

Service: Korrekt

Vår servitris var snabb och korrekt men ett leende hade inte skadat.

Det lilla extra: Polskt öl

Polsk mat kräver polsk öl. På menyn finns bland annat Zywiec, från ett av de tre största bryggerierna i Polen, som är en njutning till maten.

Mest läst