Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Kraftsamla för fler svenska innovationer

Jag hoppas att vi får fler som kan gå i Alfred Nobels fotspår. För att lyckas är det viktigt att alla krafter bidrar. Därför vill jag bjuda in näringsliv, offentlig sektor, akademi och civilsamhälle till dialog om hur vi alla kan bidra till att Sverige förblir ett innovativt land, skriver näringsminister Maud Olofsson (C).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

I dag, fredag den 10 december, är det stor fest i Sverige. Världens ögon riktas mot Konserthuset och Stockholms stadshus när Nobelpriset delas ut och vi firar minnet av Alfred Nobel. Nobel var en stor innovatör. Han såg behov och utvecklade lösningar för att möta dessa, inte minst behovet av att kunna tämja kraften i explosiva material. Ett resultat av hans arbete blev den stora förmögenhet som ligger till grund för dagens Nobelpris.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sedan Alfred Nobels dagar har män och kvinnor i Sverige utvecklat en lång rad innovationer. Innovationer och idéer som lagt grunden för svenska storföretag och svenskt välstånd. Det handlar om allt från det moderna kylskåpet, pace makern och trepunktsbältet till iskalla hotellupplevelser under norrskenshimlen – listan kan göras längre än så.

I dag rankas vi som en av världens mest konkurrenskraftiga ekonomier och vi ser rapporter som visar på hög tillväxt för Sverige. Det är naturligtvis fantastiskt att ha ett så gott utgångsläge inför framtiden, men vi får inte slå oss till ro – det finns helt enkelt inget utrymme för det. Världen snurrar allt snabbare och konkurrensen vi i dag ser från länder som Kina, Indien och Brasilien kommer bara att öka, inte minst i kunskapsintensiva branscher där Sverige i dag har en stark position.

Sverige tapppar exportandelar

Vi har länge kunnat förlita oss på att de svenska storföretagen ska stå både för forskning och utveckling och jobb. Men den svenska marknaden är liten och allt fler av dessa företag kan bara växa på den globala marknaden. Varor och tjänster produceras i allt större utsträckning utomlands och redan nu ser vi hur Sveriges andel av världens exportmarknad minskar.

Ska vi kunna behålla vår konkurrenskraft måste vi få fler innovationer och fler människor som vill, kan och vågar satsa på sina idéer, driva företag och få dem att växa. Innovation och innovatörer som Alfred Nobel kommer att vara nyckeln också till framtida tillväxt och välfärd. Men vi måste fråga oss hur morgondagens stora innovatörer kan komma fram. Hur kan vi hitta lösningarna på världens stora utmaningar, utmaningar som exempelvis global uppvärmning, energi-, mat- och vattenbrist och en åldrande befolkning?

Ny strategi behövs

Jag är övertygad om att det finns många svenska män och kvinnor som potential att vara morgondagens motsvarighet till Nobel, Rausing eller Kamprad. Och de behöver goda förutsättningar. Därför är ett av mina huvuduppdrag den här mandatperioden att ta fram en ny och långsiktig innovationsstrategi som grund för arbetet med att förverkliga hela Sveriges innovationspotential. En strategi som kan hjälpa till att ta tillvara och utveckla den kunskap, och kompetens, de erfarenheter och idéer som finns hos varje kvinna och man, gammal som ung, i storstad och på landsbygd.

För att lyckas är det viktigt att alla krafter bidrar. Därför vill jag bjuda in näringsliv, offentlig sektor, akademi och civilsamhälle till dialog om hur vi alla kan bidra till att Sverige även i framtiden är ett innovativt land.

Vi som bor i Sverige utgör 1,4 promille av världens befolkning. Ändå är vi ett av världens mest konkurrenskraftiga länder. Vi rankas som bland de bästa när det gäller kreativitet och innovationer. Jag vet att det finns många som redan verkar i Alfred Nobels minne. Nu hoppas jag att vi får fler som kan gå i hans fotspår. Låt oss tillsammans röja väg för framtidens svenska innovationer.

Maud Olofsson (C)

näringsminister

Bild - 1
Mest läst