Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Kraftigt jordskalv utanför Perus kust

Ett jordskalv med magnituden 7,1, registrerades utanför Perus kust under söndagsmorgonen. Inledningsvis utfärdades en tsunamivarning för delar av Peru, som sedan drogs tillbaka av myndigheter. Minst två personer har dödats och flera skadats i skalvet, enligt CNN.

Ett jordskalv med magnituden 7,1, registrerades utanför Perus kust under söndagsmorgonen, enligt den geologiska myndigheten USGS i USA.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Minst två personer ska ha dött efter morgonens jordbävning, enligt CNN.

Enligt Nationella civilförsvaret i Peru ska 65 personer ha skadats efter att väggar och stenar rasat under skalvet i städerna Arequipa, Ica och Ayacucho.

Yamila Osorio, guvernör i Arequipa regionen i södra Peru som ligger nära skalvets centrum, skriver på Twitter att en man i 50-årsåldern har omkommit i jordbävningen efter att han träffades av en sten i distriktet Yauca. Den andra personen ska ha omkommit i samma region.

Hus har rasat

Enligt guvernören ska det finnas rapporter om kollapsad infrastruktur och strömavbrott i flera delar av landet. Bland annat ska flera hus ha rasat. Flera vägar i området ska också vara blockerade av bråte efter skalvet. Lokala myndigheter arbetar just nu med maskiner i området för att röja undan på vägarna, skriver Yamila Osorio på Twitter.

Samtidigt arbetar myndigheter med att skicka akut hjälp till de värst drabbade områdena. Flygplan kommer transportera både filtar, tält och andra typer av humanitärt bistånd till berörda människor.

Perus president Pedro Pablo Kuczynski skriver på Twitter att man just nu undersöker hur omfattande skadorna från jordbävningen är och skickar humanitärt bistånd till de drabbade områdena.

I lokala medier finns det även uppgifter om att en gruva har kollapsat efter skalvet och att flera personer saknas. Men guvernören Yamila Osorio skriver på Twitter att de uppgifterna inte är bekräftade än.

Trafikpolisen i distriktet Yauca har med hjälp av tunga maskiner letat bland stenrasen längs vägarna efter överlevande.

Varnades för tsunami

Skalvets centrum låg en bit ut i havet, ungefär halvvägs mellan huvudstaden Lima och gränsen till Chile. Det inträffade klockan 04.18 lokal tid natten till söndagen.

En tsunamivarning utfärdades direkt efter skalvet för delar av Perus och Chiles kustområden.

"Farliga tsunamivågor är möjliga längs vissa kuststräckor inom 30 mil från jordbävningens epicentrum", skriver Pacific Tsunami Center i en preliminär rapport.

Varningen drogs dock tillbaka en stund senare och enligt National Weather Service har inga tsunamivågor drabbat kusten eller hotar att drabba kusten senare.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.