Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

171207-elektronikforsaljning-576147_se.gp_1.jpg
Årets Black Friday blev en guldgruva för den svenska elektronikbranschen.

Kraftigt genomslag för Black Friday i år

I år fick Black Friday ett kraftigt genomslag i elektronikhandeln. Försäljningen i november steg med 22 procent jämfört med samma månad förra året.

Enligt Elektronikbranschens snabbindex har försäljningen stigit med 6 procent under årets 11 första månader jämfört med 2016. Det som dragit upp försäljningen mest är spelkonsoler och videokameror medan försäljningen av bärbara datorer hittills i år minskat med 16 procent. Surfplattorna har efter flera års ökenvandring ökat med 10 procent hittills i år.

- Försäljningen har gått bra hela året, men november blev ett fantastiskt lyft. Jag ser ingen annan förklaring än att det beror på Black Friday, säger Klas Elm.

I elektronikbranschens senaste butikschefsindex spås hörlurar och andra ljudprodukter blir årets julklapp. Det handlar främst om trådlösa enheter, påpekar han.

- Mobilen är i dag en självklar musikspelare och då används både hörlurar och trådlösa blåtandshögtalare. Men det gäller också ljudet till tv:n. Eftersom den numera är så tunn vill många ha externa högtalare.

TT: Finns det inte en risk för att Black Friday drar ner julförsäljningen?

- Jag tror att julförsäljningen börjar i och med Black Friday och att den inte längre enbart ligger under december.

Fakta: Vad säger butikscheferna?

80 procent av de tillfrågade butikscheferna inom elektronikhandeln tycker att försäljningsläget nu är gott. 37 procent svarar god försäljning och 15 procent mycket god.

83 procent tror på ökad försäljning det kommande halvåret, varierande från en mindre ökning till kraftigt ökad försäljning. 16 procent räknar med minskning.

Butikscheferna tror att hörlurar blir årets stora julklapp följt av andra ljudprodukter och mobiltelefoner.

Fakta: Elektronikbranschen

Mest läst