Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

sybcfba0.jpg

Kraftig issmältning på Grönland

Nästan hela det grönländska istäckets ytskikt började tina i mitten av juli. Normalt smälter isens översta lager på omkring 40 procent av istäcket sommartid, men på bara en knapp vecka accelererade issmältningen dramatiskt till att omfatta 97 procent av ytan.

Enligt rymdorganet Nasa smälte isen på ett större område än någon gång under de senaste 30 åren. Även isen vid forskningsstation Summit Station på 3 214 meters höjd töade för första gången sedan 1889.

Över nästan hela Grönlands istäcke, från de tunnare lagren nära kusten till den tre kilometer tjocka isen på centrala Grönland, kunde Nasas satelliter notera någon form av issmältning vid ytan, enligt data från tre oberoende satelliter.

Enligt Nasaforskarna är det mycket ovanligt, någon uttrycker att det saknar motstycke, att avsmältningen får den här omfattningen. Borriskärnor från forskningsstationen Summit Station visar att istäcket där börjar tina i genomsnitt ungefär en gång per 150 år.

-Eftersom senaste gången det hände var 1889, sker den som inträffade i juli i stort sett enligt tidtabell, säger glaciärforskaren Lora Koenig vid Nasas Goddard Space Flight Center i ett pressmeddelande.

Den dramatiska issmältningen startade den 8 juli och nådde sin kulmen den 12 juli. Den hänger samman med en ovanligt kraftig högtrycksrygg med varm luft som lägger sig som ett hett lock över Grönland. Sådana har dominerat det grönländska vädret sedan slutet av maj.

Varje högtrycksrygg har enligt forskarna varit kraftigare än det föregående. Den senaste startade den 8 juli och parkerade sig över istäcket några dagar senare för att börja klinga av den 16 juli.

Forskarna vet ännu inte om den utbredda issmältningen kommer att påverka den totala isförlusten i sommar. De vill inte heller koppla den ovanliga händelsen till de pågående klimatförändringarna.

-Men om vi noterar kraftiga smältperioder som denna under kommande år, då kan det vara bekymmersamt, säger Lora Koenig.

Mest läst