Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Kraftig ökning av lediga lärarjobb

Det finns många fler lediga lärarjobb i år jämfört med fjolåret, visar en ny sammanställning som Arbetsförmedlingen har gjort åt TT.

Fram till och med sista juni hade 29 000 lärarjobb utannonserats, vilket är 25 procent fler än under första halvåret i fjol.

Utvecklingen syns tydligast i gruppen förskollärare och fritidspedagoger. I den har antalet lediga jobb ökat med hela 44 procent. Antalet lediga grundskollärartjänster har ökat med 24 procent.

Den kraftiga ökningen av lediga förskollärarjobb har en given huvudförklaring:

-Vi har växande barnkullar i Sverige. Och befolkningsprognosen visar att barnkullarna fortsätter att växa de kommande åren, säger Marwin Nilsson vid Arbetsförmedlingens analysavdelning.

TT: Så förskollärare kan välja och vraka bland jobben?

-De möter en gynnsam arbetsmarknad framöver, visst är det så. Det är den grupp bland läraryrken där vi ser brist på arbetskraft, då barnomsorgen byggs ut så påtagligt, säger han.

Den enda lärargrupp som fått färre lediga tjänster att välja på är yrkeslärarna på gymnasiet (-1 procent).

En bidragande orsak till det växande antalet lediga lärarjobb är alla pensionsavgångar. Fram till 2025 går mellan 36 och 66 procent av de yrkesverksamma lärarna i pension. Den lägsta siffran gäller gruppen universitets- och högskolelärare, den högsta gäller gruppen speciallärare.

Lärarförbundet har länge följt utbudet av lärartjänster och förbundsordförande Eva-Lis Sirén säger att ökningen är historiskt stor.

-Vi har följt det i ett tiotal år och den här kraftiga ökningen har vi inte sett tidigare, säger hon.

Hon säger att läget är allvarligt, med tanke på att färre söker till lärarutbildningarna, samtidigt som behovet av lärare ökar.

-Det riktigt allvarliga är att jättereformer i skolan ska sjösättas och kraven på lärarna ökar. Reformerna riskerar att falla platt om ingen vill bli lärare. Alla ansvariga måste sluta skylla på varandra och inse att det handlar om alldeles för låga löner, säger hon.

Hon konstaterar att norska skolor blivit intressanta för svenska lärare, på grund av det högre löneläget i grannlandet.

-Vi ser ju att lärare flyr till Norge. Det ser vi tydligast bland förskollärarna, som det råder störst brist på, säger Eva-Lis Sirén.

Även friskoleföretaget Pysslingen märker av bristen på förskollärare.

-Det är tydligt att det är färre sökande till varje tjänst. När man hittar några bra sökande är det fler arbetsgivare som är intresserade av dem. Så det är klart att förskollärarna tittar mer på lönen innan de väljer, säger HR-chef Greta Sundin.

TT: Hur kommer förskollärarbristen att påverka verksamheten i landets förskolor?

-Det är för tidigt att sia om, men i och med att man inför legitimationskrav blir det svårare att få ihop det. Förskollärarna kommer att ha en väldigt bra arbetsmarknad, säger Greta Sundin.
Mest läst